Изложби

Рефлексия за Истанбул и Десетото биенале на модерното изкуство 2007

Изложба и видео в Концертното студио на Радио Варна

Рефлексия за Истанбул и Десетото биенале на модерното изкуство 2007
Знам посоката,
нали вървим
по улиците на Истанбул,
ис тин були, ис тин були –
досещате се –
КЪМ ГРАДА.


◊ СЪБИТИЕТО

Рефлексия за Истанбул и Десетото биенале на модерното изкуство 2007

• Изложба и видео в Концертното студио на Радио Варна
• Съвместен проект на Радио Варна и издателство “Славена”
• Музика от албума с етноджаз на Йълдъз Ибрахимова “Балканатолия”
                                             
. Водеща Виолета Тончева

На 1 февруари 2008, 18.00 ч.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

. Изложба “Отражения и сенки” на изкуствоведа Пламена Рачева

Дигитален принт, калиграфия, текст

Истанбул е градът на паралелните визии, времена, същности, истории и чувства. Зависи накъде ще насочиш прожектора на сетивата си и ще откриеш нещо, което е непознато; нещо, незабелязано от другите.

Ще откриеш самия себе си в движението по пътя към самия него – is tin bulli, както са казвали във Византия. Сенките на града – и в деня и нощта, са обемни и с гигантски размери. Те се наслагват, напластяват в пространствата на различни нива. Образът на света магично се удвоява, утроява в единство с реалния и идеалния образ.

Всичко това се преплита във визуалното приключение Истанбул по време на X международно Биенале на модерното изкуство - 2007 г. Рефлексията си за него Пламена Рачева пресъздава във визия - чрез средствата на дигиталната фотография и в слово – чрез текст и калиграфия.

Изложбата ще съпътства всички събития в Концертното студио през февруари 2008 г.


. "Изкуството и градът - пътуване до Десетото биенале в Истанбул" 

Видеофилм на режисьора Никола Замбели, продукция на  "xin!WashingBrain Аutomatisms", София, 2007, 46 мин. 

Артистичното преживяване допълва видеофилмът "Изкуството и градът - пътуване до Десетото биенале в Истанбул"  - продукция на "xin!WashingBrain Аutomatisms" София, 2007 г. на италианския сценарист и режисьор Никола Замбели. Документалният филм-пътепис е заснет в първите пет дни на X Биенале на модерното изкуство, състояло се в края на миналата година в Истанбул.

Филмът не е просто документация на конкретното събитие, а по-скоро опит да използва видео изкуството като средство за споделяне и смесване на гледни точки, за донаписване на нови интерпретации. В дигиталната ера възможностите за произвеждане на нови смисли и значения е по-лесно, откогато и да било преди, така че със своето документално видео авторът показва темите и проблемите, разглеждани в изложбените пространства на Истанбулското биенале, донаписвайки неговата история, но създавайки в същото време и своя история... 

Филмът на Никола Замбели бе показан премиерно на 15 декември 2007 г. в Дома на киното в София и на 23 декември 2007 г. в Брешчия, Италия, а варненската му премиера предстои на 1 февруари 2008 г. в Концертното студио на Радио Варна.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Пламена Рачева е историк на изкуството, критик, куратор, арт мениджър, художник и лицензиран експерт-оценител на съвременно изкуство и паметници на архитектурата. Председател на представителството на СБХ - Варна.

Завършва История на изкуството (1977), защитава докторат за българска и балканска графика от 18.-19. в. (1986) в НХА "Николай Павлович". Специализира в Русия, Румъния, Германия, САЩ, Сърбия, Франция, Израел.

Членува в: Американския биографичен институт, NC, САЩ; AICA – международна асоциация на критиците със седалище Париж, Франция; Съюз на учените в България; СБХ, Секция “Критика”.

Експерт в програмата “Визуални изкуства” на Център за изкуства “Сорос”, София. Експерт в програмата “Дебютни проекти” на национален фонд “Култура”, Швейцарска културна фондация и Център за културни политики “Сорос”, София.

Куратор на множество художествени изложби на съвременно българско изкуство - графика, живопис, рисунка, обекти и неконвенционални форми.

Автор на монографични книги: “Реставратори и иконописци от Варна”, 2008, изд. “Кибеа “, София (под печат); “Борис Георгиев”, 2007, издателство “Кибеа”, София; “Старояпонска гравюра на дърво от 17.-19. век“ от  колекцията на ДХГ “Златю Бояджиев”, Пловдив (1987); “Стоимен Стоилов” (1985); “Димитър Киров” (2001); “Янко Маринов” (1999); “Георги Лечев” (1998) и др.

Автор на десетки каталожни издания за български и варненски художници:
Изследвания и публикации в български и чуждестранния издания. Публикации в специализирания, научния и периодичния печат върху историята на съвременното и старото изкуство, изкуството на българското и балканското Възраждане.

Национални и международни награди:
. Голямата награда на ежегодното изложение на книгата в НДК, София - статуетката "Бронзов лъв", 2007 г. за книгата "Борис Георгиев от Варна", издателство “Кибеа” - за замисъл, полиграфическо изпълнение, принос към българската култура и за популяризиране на българската култура чрез изданието на английски език;
. Стипендии на Werkleitz Gesellschaft e.V, Halle, Germany;
. Център за съвременно изкуство “Изкуство днес” - Пловдив;
. Център за професионално развитие и консулт - Художествена академия, Белград,
. Диплом от Министерство на културата на Румъния,
. I място в конкурс на СБХ и Фондация "Св. св. Кирил и Методий" за творческо пребиване в ателиетата на Cite des Arts, Париж,
. Награда на национален конкурс на "Център за културни политики", София за проект "Виртуален музей на съвременното българско изкуство" (съвместно с проф. Греди Асса),
. Награди за критика от Международните триеналета на графиката в София, Прага и Варна,
. Наградата Getty Grant от Санта Моника, Калифорния и др.


Никола Замбели и неговият филм "Изкуството и градът - пътуване до Десетото биенале в Истанбул"

Никола Замбели е роден в италианския град Брешчиа (1981), завършва философия (2006), от 5 години се занимава професионално с фотография и видео документалистика, работи за различни италиански издания, сътрудничи на италианската Агенция по информация с видеорепортажи от Балканския регион.

От 2007 г. живее в София, където реализира, съвместно с режисьора Фабио Фереро, филмите “Навсякъде, тук”, “Любовта е навсякъде” и др. В партньорство с културната асоциация “Interspace” създава документалните филми “Балканска обсерватория”, “Странджа” и др.

Във видеофилма "Изкуството и градът - пътуване до Десетото биенале в Истанбул"  - продукция на "xin!WashingBrain Аutomatisms", София, 2007, 46 мин., Никола Замбели е сценарист и режисьор. Филмът е на италиански, английски и български език, с английски субтитри.
Автор: Виолета Тончева
30.01.2008 г. 17:08
Посетено: 1137
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5237-refleksiya-za-istanbul-i-desetoto-bienale-na-modernoto-izkustvo-2007