Изложби

Изложба видеоарт в СГХГ

Да спаси, опази и предаде културното наследство на видеоизкуството

Изложба видеоарт в СГХГ
Марсел Оденбах. Като че спомените могат да ме заблудят, 1986


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия и Гьоте институт България представят:

40 години видеоизкуство в Германия

31 януари – 2 март 2008
Откриване: 31 януари, четвъртък, 18.00


◊ ИЗЛОЖБАТА

Всички електронни носители на информация имат кратко съществувание. Музеите и колекциите по света се сблъскват с този проблем. Тоталното загубване на дигитални данни е част от един сценарий на ужаса. Тази проблематика се осъзнава все по-ясно, тъй като междувременно видеозаписът става все по-често употребявано художествено изразно средство.

Инициативата на Държавната културна фондация на Германия „40 години видеоизкуство в Германия – дигиталното наследство” има за цел да спаси, опази и предаде културното наследство на видеоизкуството, станало една от най-завладяващите художествени форми на 20. век. За пръв път в Германия се осъществява такъв комплексен проект съвместно от пет музея в Карлсруе, Дюселдорф, Бремен, Мюнхен и Лайпциг.

В продължение на две години се събират оригинални видеозаписи, сравняват се копия и се оценява художествената им стойност, за да се запишат всички формати по най-добрия дигитален начин. Намира се възможност и за пръв път да се реставрира електронна информация от особено стойностни исторически видеоленти. Част от резултата от това изследване се представя чрез пътуващата изложба „40 години видеоизкуство в Германия”, която ни предлага възможност да се запознаем с историята на този вид творчество.

Специално жури е подбрало 59 произведения, които имат не само историческа стойност, но са актуални и днес. Те са създадени в периода 1963-2005 г. Сред авторите срещаме имената както на легендарни художници от 60-те години на 20. век, така и на емблематични фигури от следващите десетилетия до най-новите попълнения на немската художествена сцена.

Открояват се автори като: Ян Дибетс, Ото Пине, Йозеф Бойс, Ребека Хорн, Марсел Оденбах, Роземари Трокел, Кристиян Янковски и др.

Автор: СГХГ
28.01.2008 г. 21:10
Посетено: 740
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5233-izlozhba-videoart-v-sghg