Изложби

70 години от рождението на Владимир Висоцки

Свободният дух на артиста

◊ СЪБИТИЕТО

Фотографска изложба на Зафер Галибов в галерия Синчец

25 януари - рожденият ден на Владимир Висоцки се отбелязва с оригинално фотосъбитие в новооткритата столична галерия, наименувана на адреса си в Лозенец – ул. „Синчец” 10.


◊ ПОВЕЧЕ

Известният български фотограф Зафер Галибов показва там забележителните си снимки на големия руски бард и актьор, направени по време на гостуването му с театъра „Таганка” в София през септември 1975 г... „Това не е моя авторска изложба, фотографиите ми са подредени заедно с работите на художници от разни поколения, които вдъхновено изразяват себе си”, казва Зафер. И добавя: „Исках акцията да се нарича „Висоцки – един от нас”. Но приятел забеляза, че звучи една идея по-скромно, отколкото е прилично... Въпреки това за мен важно е не „мероприятието”, свързано с годишнината, а как диша свободният дух на артиста днес...”

По време на изложбата ще има възможност да се разгледат книги от и за Владимир Висоцки, ще могат да се четат преводи на негови текстове, включително отпечатани напоследък в Националния седмичник за образование и наука „Аз Буки”, както и пиеси, в които е участвал талантливият актьор. Руски и български плочи ще могат да се слушат на оригинален грамофон от соц-времената.

За всеки гладен и жаден ще има парче хляб и вино. Добре дошли ще са и днешни изпълнители на авторски песни, сподели галеристката Диляна Мазакова, която увери, че артистичните акции в това пространство ще продължат и през февруари.

Автор:
Румен Спасов
Публикация:
24.01.2008 г. 14:09
Посетено:
584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5214-70-godini-ot-rozhdenieto-na-vladimir-visotski