Изложби

Моето смешно лято

Изложба на аматьорски снимки в Академичния център на културата "Хатка Жака", Люблин

Моето смешно лято


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 януари 2008 година в Академичния център на културата "Хатка Жака" към университета "Мария Кюри-Склодовска" се откри третото издание на изложбата "Моето смешно лято", организиран от Дома на хумора и сатирата, Габрово.

За представянето й в Люблин и този път отговаряше Кръжокът по българистика, който по този начин заяви желанието си да продължи инициативите, свързани с популяризирането на българистиката в Полша и през 2008 година. Важна помощ оказаха Академичният център на културата „Хатка Жака”, който предостави залите, и Фотографската галерия на град Жешув – изпълнител на дизайна и графичната рамка на фотопроекта.

Медиен партньор на събитието беше Радио Люблин, което отрази инициативата като излъчи записи на интервю с д-р Мостовска и на впечатления от посетители на изложбата.


◊ ОТКРИВАНЕТО

Фотоизложбата беше официално открита от доц. д-р Мариола Мостовска – ръководител на Кръжока по българистика, която представи замисъла на организаторите на конкурса от град Габрово и запозна гостите на изложбата с подробности по реализирането му.

Всички снимки са направени само от аматьори от страната и от света. Те са избрани от ежегодния международен конкурс, който се проведе в Дома на хумора и сатирата в Габрово през 2006. Конкурсът „Моето смешно лято” се състои вече за трети път. Фотоизложбата е много важно събитие за нас – българистите, но не само за нас. Нашата цел е да популяризираме България, а също така да представим достиженията на българската и в по-широк план – на балканските култури не само на студентите от нашия факултет, но и на други хора. Чрез тези фотографии всеки може да се докосне малко до България” – каза доц. Мостовска.

Накрая тя сърдечно благодари от името на Кръжока на домакините от „Хатка Жака” и Фотографската галерия в град Жешув за отзивчивостта и за любезното им съдействие да направим академичната общност в гр. Люблин съпричастна на събитието. Гостите бяха поканени на чаша българско вино.

Повече от 60 необичайни фотографии се радваха на засилен интерес от страна на посетителите. В салоните на „Хатка Жака” се чуваше само смях, весели разговори за това, за което разказват снимките, и шумът на светкавиците от фотоапаратите. Атмосферата беше изключително приятна и уютна, за което допринесе нарочно подбраният музикален фон – гостите можеха едновременно да се наслаждават на невероятната, спокойна, а също така понякога весела и жива традиционна българска музика.

Изложбата мислено ме върна към любимата България, припомни ми за лятото, което прекарах там, за всички весели и тъжни спомени оттам. Вярвам, че не само аз изпитах такива чувства и дълбоко вълнение.


◊ И ОЩЕ НЕЩО

Изложбата ще продължи до края на месец януари в „Хатка Жака”, а на 14.II.2008 ще бъде показана и в гр. Бяла Подляска.

Това е неповторима възможност да научите и да разберете по един забавен и приятен начин нещо повече за тази чудесна страна – България, за нейната история, култура, даже и за политиката й.

Входът е свободен – заповядайте всички!!!

Автор:
Ева Ленджон
Публикация:
19.01.2008 г. 10:16
Посетено:
543
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5189-moeto-smeshno-lyato