Изложби

Изложба живопис в Галерия "Райко Алексиев"

Четири различни позиции в областта на живописта и рисунката

Изложба живопис в Галерия "Райко Алексиев"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Райко Алексиев" представя
от 15.01.2008 до 05.02.2008

Spiders from Jupiter – Lost Categories – ABC  –  Antagonist
Паяци от Юпитер – Изгубени категории – АBC – Антагонист

Изложба на Ив Тошайн, Коста Тонев, Красимира Великова, Светозара Александрова

Официално откриване - на 15.01.2008 от 18 ч.
Галерия "Райко Алексиев", ул. Раковска 125, София
          
Настоящата изложба представя български художници от най-младото поколение, който творят извън пределите на България – Ив Тошайн, Коста Тонев, Красимира Великова и Светозара Александрова (и четиримата живеят във Виена).

Цел на изложбата е да отбележи една тенденция, характерна за това поколение и изразяваща се във възобновения интерес към живописта като съвременно изразно средство. Изложбата носи четири заглавия, всяко от които е дадено от един от участниците. Причината за това е, че въпреки общите си търсения като група, авторите се стараят да акцентират и на индивидуалната позиция на всеки един като художник.

Организаторите имат амбицията да осъществят изложбата във Виена и други европейски градове.
 
• Изложбата се спонсорира от:
. Гьоте Институт – София,
. СБХ, 
. Австрийското Посолство в България

• С благодарности на проф. Андрей Даниел
• Концепция и куратор: Ив Тошайн 


За повече информация: mix_ariel@yahoo.com


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА
        
Изложбата има за цел да представи четири различни позиции в областта на живописта и рисунката. Ив Тошайн, Коста Тонев, Красимира Великова и Светозара Александрова са получили класическа основа в България. Развивали са се в преходната ситуация на конфронтация между “старата школа” и “новите виждания”. Това натрупване характеризира работата им - едновременно техническите умения и академизма на бившата източноевропейска школа и съвременната европейска художествена теория и практика.
         
Търсейки адекватна позиция спрямо проблемите на живописта и мястото й в сложния контекст на съвременното изкуство, художниците, включени в проекта, представят една насока, слабо застъпена в България от 1989 насам. Въпреки безспорното развитие през този период на българското визуално изкуство, и днес трудно бихме могли да кажем, че това важи с еднаква сила за съвременната живопис и рисунка. Именно традиционните медии, онези които в миналото са били водещи и са използвани за идеологическа пропопаганда, се оказаха липсващото звено в съвременното българско изкуство, тъй като последвалата политическа ситуация внезапно доведе до вакуум в концепцията за тяхната нова мисия и посока на развитие. 
          
През последните години сме свидетели на безспорния бум, белязан от преоткриването на живописта и по-конкретно на фигуративната живопис в световен мащаб. Източна Европа не прави изключение от това. Художниците в редица страни намериха индивидуален език, роден от преосмислянето на изкуството от етапа на социализма и откриването на негово естествено продължение, където идеологическата пропаганда се превръща в не по-малако ангажиращ визуален език и естетически коментар на обществото. Примери за това несъмнено са сцените в бившата Източна Германия и Полша, където Лайпциг, Дрезден и Варшава, вече са утвърдиха като столици на новата живопис. Паралелна тенденция може да се търси и в България при най-младото поколение художници.
Автор:
Йово Панчев
Публикация:
09.01.2008 г. 22:35
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5157-izlozhba-zhivopis-v-galeriya-rayko-aleksiev