Изложби

Изложба на колажи в галерия "Дебют"

Уъркшоп с ръчна хартия

Изложба на колажи в галерия "Дебют"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на колажи
,
подготвени от ученици на Художествената гимназия
и с помощта на лекторите: Йордан Парушев и Недко Недков

Галерия Дебют (Художествената гимназия)
бул. Васил Левски 62
15.-30.01.2008


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 11 до 19 декември 2007 г. в НУИИ „Илия Петров” гостуваха едни от най-изтъкнатите български художници, занимаващи се с изкуството на хартията: Йордан Парушев и Недко Недков. Програмата им включваше лекции за история на хартията и на колажа; технология на ръчната хартия; демострации на техники на отливане и използване на ръчна хартия в графиката; демонстрация на колажни техники, както и практическа работа.

В галерия Дебют ще се представят работи на ученици, участвали в този уъркшоп.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКТОРИТЕ

Йордан Парушев
е от Сливен, завършва живопис във ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” и специализира в академията „Репин” в Санкт Петербург. Има множество участия в колективни изложби в София, Ню Делхи, Плевен, Варна, Истанбул, Лиеж и Париж. Член е на СБХ. Живее и работи в Сливен. Има множество самостоятелни изложби и участия в общи експозиции в България, Германия, Норвегия, САЩ.

Носител е на следните награди:
. Награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”, Сливен
. Награда за живопис на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” и Юго Вутен
. III-то Биенале на малките форми, 2006
. Награда „Сирак Скитник”, Сливен, 2005, 2003, 1996
. Награда за живопис, Национална изложба на художници-педагози, Велико Търново, 2005


Недко Недков е от Добрич. Завършил e ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, Факултет изобразителни изкуства, специалност графика, през 1993 г. Има множество изложби и участия в представителни изяви на българското изкуство в България и по света. Автор е на международния проект-експеримент “Хартия и графика заедно”. Начинанието обединява работата на художници от цял свят, приемащи идеята за популяризирането на работата с ръчна хартия и използването й в съвременната графика. До момента в проекта са се включили над 60 участници от България, Македония, Словения, Беларус, Белгия, Финландия, Румъния, Япония, Аржентина, Канада, Ирак и др.


• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос и „Директа” –изключителен представител на хартии и картони FABRIANO за България.
Автор: Олимпия Николова
07.01.2008 г. 17:41
Посетено: 821
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5140-izlozhba-na-kolazhi-v-galeriya-debyut