Изложби

"Светите образи" - коледна изложба

Галерия Арт Муза представя

"Светите образи" - коледна изложба
Юлия Станкова. Сътворение


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза” представя

„Светите образи” - коледна изложба
(живопис, рисунки, икони, дърворезба, керамика)
18.12.2007-15.01.2008


◊ ПОВЕЧЕ

Коледната изложба е традиционна за столичната галерия „Арт Муза” и се откри на 18.12.2007 с водосвет и празнична програма. На пиано свириха доц. Ани Тошкова (преподавател в Музикалната академия) заедно с малките й възпитаници Васил и Ивон Кючукови на 6 и 8 години. Коледни песни изпълниха оперната певица Мари Басмаджиян и ученичката от Музикалното училище Ана Мария Крайчева.

Дядо Коледа, придружен от свитата си – джуджетата и Снежанка раздадоха подаръци на малки и големи.


◊ ЗА ПРОЕКТА И УЧАСТНИЦИТЕ

Изложбата „Светите образи” е по кураторски проект на Николинка Климукова (изкуствовед и богослов), който предвижда серия от прояви, посветени на връзката между изкуството и християнските празници и традиции. По пътя на вечно търсещия Бога човек ни отвеждат произведенията на 30-тината автори от различни поколения. Сред тях са художниците и преподаватели Атанас Ташев и  Борислав Ждребев – в Художественото училище, Драган Немцов - в СУ „Св. Кл. Охридски” (педагогика на изобразителното изкуство), Константин Марков - в Лесотехичекия университет, ученичката Ивон Кючукова (ІІ клас, І СОУ „П. Славейков”, паралелка с разширено изучаване на рисуване, където до скоро преподаваше керамикът Динко Ненов). Представена е още най-младата генерация творци в лицето на Искрен Семков, Алекс Борназов Копандант, Вера Балджиева, Мария Пижова, Василка Василева, средното поколение - Марта Боянова, Любомир Арнаудов, Калин Ангелов, утвърдените автори - Лилия Трифонова, Андрей Михайлов, Емил Вълев, Любомир Коларов, Теодор Лаков. Интересно е да се знае, че Младенка Ланджева, Надежда Илиева и Юлия Станкова са и художници, и богослови, а Мари Басмаджиян е певица, завършила специалност текстил в Художествената академия. Техните разнолики и неповторими виждания към наближаващия празник „Рождество Христово” и свързаните с него традиции създават от експозицията мозайка от възможните възприятия на темата в българската народопсихология.

Архитектурните пейзажи с църкви на А. Ташев, А. Михайлов, Б. Ждребев, В. Василева, Л. Арнаудов, Л. Коларов са най-прекият начин за визуализация на темата. Иконите пресъздават атмосферата на църковния интериор и полагат възприятието на духовно равнище. Светите образи ни говорят с живописен, графичен или пластичен език и отвеждат мислите ни на по-високо ниво. Забележителни са разнообразните интерпретации на библейски теми от Юлия Станкова, вдъхването на нов живот на християнското културно наследство от К. Марков, М. Ланджева, А. Борназов, Мари Басмабжиян, както и разбиранията за представите за християнството у Вера Балджиева.

По време на изложбата Мариана Кънева показа снимки на рушащите се стенописи от манастира край с. Алино, а два дни по-късно, на 20.12.2007 г., темата бе засегната и от Николинка Климукова, която изнесе в залата на галерията лекция на тема „Светите образи в българското православно изкуство”.

Изложбата ще създава празнично настроение до 15.01.2008 в галерия „Арт Муза” на ул. „11 август” 23.
Автор:
Николинка Климукова
Публикация:
25.12.2007 г. 12:15
Посетено:
1530
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5112-svetite-obrazi-koledna-izlozhba