Изложби

Киноцентърът гостува в Сливен

До края на януари 2008

◊ СЪБИТИЕТО

Сливенци се насладиха на изработката и художествената визия на експонатите от гостуващата тук изложба „Уникални костюми, оръжия и реквизит от любими български филми”.

Изложбата е организирана от Националния киноцентър и Националния исторически музей – София, със съдействието на община Сливен. Гостите бяха представени от
Светослав Милев - директор на Художествената галерия в града.


◊ ОТКРИВАНЕТО

Проявата бе открита от режисьора Евгени Михайлов, който благодари на домакините в лицето на кмета на града Йордан Лечков и зам.-кметицата Недка Енергиева. Тук присъства и една от емблематичните български актриси, Параскева Джукелова, водила телевизионната рубрика за кино „Понеделник, осем и половина” и спечелила зрителското одобрение за играта си в кинолентите „Сезонът на канарчетата”, „Изпепеляване” и др. Пътуващата изложба, посетена от над двадесет хиляди зрители, е подредена от художничката и сценографката Руми Трошанова от Музея на киното към Националния исторически музей.

В обръщението си Е. Михайлов подчерта, че хората търсят талантливия поглед към този по-различен свят – на киното, и изложбата е опит да се съхранят и покажат  пред почитателите, с жалонните творби в развитието,  успехите и неуспехите на това изкуство. Тя е експонирана от богатите фондове на Киноцентъра, част от които са дарени на Военно-историческия музей и Националния исторически музей - София. Р. Трошанова изрази благодарността си „изложбата да намери място в този прекрасен град. Подредените вещи са създадени от ръцете на сценографи, костюмери, реквизитори и др., оживели чрез текстовете на сценаристите, играта и майсторството на българските актьори, вложили усилията си да го има киното ни”.


◊ ИЗЛОЖБАТА
      
Действително, подредена хронологически, експозицията е средство за пренос на културния контекст и кинопаметта във времето. Живелите години и поколения  зрители със запомнящи се киноленти като „Хан Аспарух”, „Константин Философ”, Златният век”, „Боянският майстор”, „Калоян”, „Сватбите на Йоан-Асен”, „Време разделно” и др., се докосват детайлно и до работата на художниците на продукция, оръжейниците и майсторите на костюми, използвани в тези филми. Те разглеждат трона на владеля, костюма му и този на шамана във филма „Хан Аспарух” (худ. Богоя Сапунджиев, кост. Милка Начева), вглеждат се в трона, ризницата и оръжието на Борис I от едноименния филм (худ. Мария Иванова, костюми – Николай Николов). Спират се пред мебелите, костюмите и реквизита от филма „Константин Философ” (реж. Г. Стоянов, худ. Ангел Ахрянов, Георги Куцев, Боянка Ахрянова), впечатлени и от царствените одежди на Симеон Велики и короната му във филма „Златният век” (костюми Марта Миронска, Росица Масларска, Райна Жекова).

Особен интерес предизвикват костюмите на севастократор Калоян и Десислава от „Боянският майстор”, както и одеждите и въоръжението на Калоян от филма на режисьора Дако Даковски, худ. Борислав Стоев.

Зрителят не подминава турските съдове, еничарската шапка и наргилето на Караибрахим, както и дрехата му от филма „Време разделно” (реж. Л. Стайков, худ. Георги Тодоров, автори на костюмите Николай Николов, Соня Калчева и Мариана Николова).

Експонираните официални дамски рокли, фотоси на дрехи и костюм на дипломат, както и ливрея на лакей, омбрели и шапки от 20-те години на XX век, разкриват духа на епохата и художествените й търсения, изразени и в облеклото на хората и модата от това време. Чрез мебелния реквизит и тоалета на Ирина от филма „Тютюн” са показани тези тендеции от 40-те години на XX век, изразени и чрез включените експонати от други филми (”Мечтатели”, „Жребият” и др.)

Сливенци ще могат да разгледат изложбата в зала „Сирак Скитник” до края на месец януари 2008 година, като ще присъстват и на прожекции на култови български филми из продукцията на Киноцентъра. Всеобща бе надеждата на присъстващите да се множат спомоществованията за изграждане на Национален музей на българското кино в столицата.   
                                      
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
19.12.2007 г. 23:34
Етикети:
Посетено:
744
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5103-kinotsentarat-gostuva-v-sliven