Изложби

"Прет а порте" в галерия Витра

Колекция от интериорни аксесоари

"Прет а порте" в галерия Витра
Витражи в хотел "Райска градина", Свети Влас


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Витра представя

Прет а порте - изложба стъкло на Юрий Василев


Откриване: 13.12.2007 г., четвъртък, 18.00
Галерия Витра, Варна, ул. Ген. Скобелев 88


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“ПРЕТ А ПОРТЕ” е названието на нашата нова колекция от интериорни аксесоари. Заехме този термин от модата, въпреки че не става въпрос за дрехи, защото той най-добре отразява общото в принципите за разработване на една колекция от изделия, независимо дали са предназначени за обличане, или за обзавеждане на дома.

С “прет а порте”, което буквално се превежда като готово за носене, модните дизайнери наричат конфекцията, или с други думи дрехите, изработени в повече бройки от всеки модел. “От кутюр”, или “висша мода” се наричат колекциите от скъпи уникати, а някъде по средата между висшата мода и конфекцията са малките серии, наречени “бутик”.

Всъщност нашата нова колекция може да се определи много по-точно с последния термин, но ние предпочетохме “прет а порте”, тъй като стремежът ни е някой ден да достигнем до възможност и за големи тиражи.

Колекцията се състои от общо 20 експоната, от които 12 осветителни тела (2 висящи, 2 стоящи, 2 плафониери и 6 аплика), 5 огледала и 3 декоративни пана, които представляват базовите модели на серии с възможност за тираж до 20-25 броя.
 
Отделните видове изделия са обособени като фамилии, което ще рече, че декоративните орнаменти от огледалата са прехвърлени върху лампите и паната, създавайки по този начин възможност за стилово оформление на интериора.

Колекцията е изпълнена в модната сега, но и класическа цветова комбинация черно-бяло и междинните топли и студени нюанси на сивото. Орнаментиката е флорално-геометрична, като автор на някои от орнаментите е Неда Василева, дъщеря на Юрий Василев.
Експонатите са изработени от цяло стъкло, разтопено върху релефна подложка при висока температура, като след изстиването си стъклото е запечатало формите на релефа. Чрез химически дoбавки в подложката се постига матиране на отделни части на стъклото, която може да бъде режисирана от пълна прозрачност до плътна непрозрачност. Декоративните мотиви са нанесени допълнително с боя върху стъклото и изделието е изпечено повторно при по-ниска температура. Металната екипировка на колекцията, която освен конструктивна има и декоративна функция, е от бял метал.

“Прет а порте” е отдавна замисляна и дълго подготвяна от Юрий Василев колекция, която претърпя неколкократни отлагания на изпълнението и представянето по различни причини. В един албум, който е изложен в галерията, документално е показана последната от тях – снимки на мащабни по обем витражи и декоративни стъклени детайли, реализирани в централното фоайе на хотел “Райска градина” в Свети Влас. Стъклописите са тематично проектирани съобразно името на хотела, а реализацията им отне на Юрий Василев няколко месеца.

Колекция “Прет а порте” е нашата първа крачка към създаването на един по-различен и, надяваме се, по-достъпен, но достатъчно стойностен дизайнерски продукт за съвременения интериор. Всъщност ще се опитаме да ви представим нашето първо ПРЕТ А ПОРТЕ ЗА ДОМА. Дано да успеем!... Бъдете с нас!

Искра Павлова – галерист
Юрий Василев - художник
Автор:
Галерия Витра
Публикация:
11.12.2007 г. 22:24
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5070-pret-a-porte-v-galeriya-vitra