Изложби

Функция: Чайник в Галерия Сариев

Нещата, без които не можем

Функция: Чайник в Галерия Сариев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев представя

от 18 декември 2007 до 31 януари 2008

Функция: Чайник

Декември месец и следновогодишните празници в Галерия Сариев традиционно са посветени на функцията на предмети, с които сме свикнали и без които не можем.

След коледната изложба “Функция: Чаша” през 2006, тази година Галерия Сариев търси функцията на друг празничен или просто ежедневен предмет - чайника.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Предизвикателен и маниерен обект като употреба, чайникът има от векове задачата да бъде част от церемониалното или ритуалното ежедневно обслужване. Като форма и смисъл, той носи скритите подтексти на приобщаване, дзен-освобождаване, осмисляне и забавяне на битовото. 

Освен функцията да ни стопли и събуди в настъпващите празници, чайникът е интересен като обект със съставената си от малки подфункции форма – тази на дръжката, чучурчето, цедката и тялото. Разказването или стилизирането на тези отношения в чайника са въпрос на една от вечните теми на керамиката. Чайниците до голяма степен са демонстрация на естетиката и авторските виждания на твореца. Независимо дали говорим за функционалния “Конструктивистичен чайник” от 1923 на Казимир Малевич или за чайниците-обекти, посветени на трагедиите на 20-ти век - “Сърце Чайник: Хирошима” и “Решенията на 20-ти век” на Ричард Ноткин, авторските чайници са преди всичко обект на субекта и обекти за субекти.

В Галерия Сариев ще бъдат показани чайници на авторите: Красимир Джидров, Моника Попова, Георги Георгиев, Яна Юнакова, Рада Дичева, Димитър Петров, Елена Виденова, Екатерина Лашова и нейното студио.

Празничните картички на Галерия Сариев тази зима, за да ни бъде топло, уютно и любопитно са отново триизмерни, малки, меки обекти на Росен Рашев–Рошпака.
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
09.12.2007 г. 16:31
Посетено:
922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5052-funktsiya-chaynik-v-galeriya-sariev