Изложби

Юбилейна изложба на Ненко Балкански в Стара Загора

100 години от рождението на художника

Юбилейна изложба на Ненко Балкански в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 декември 2007, в 18.00 ч.,
в Художествена галерия - Стара Загора се открива

Юбилейна изложба на Ненко Балкански – по случай 100-годишнината от рождението му.

Изложбата ще бъде експонирана до 4 януари 2008 година.
 

◊ ЗА АВТОРА

Ненко Балкански е роден в Казанлък на 20 септември 1907 и умира в София на 19 септември 1977. Учил при Чудомир в казанлъшкото ученическо дружество “Рисувач”. През 1925 година постъпва в Художествената академия в София и през 1930 г. завършва специалност живопис при професорите Никола Маринов и Борис Митов. Специализира (1939-1940 г.) във Франция, Италия, Германия. Посещава редица художествени галерии и музеи в Европа. От 1947 г. е преподавател, а от 1959 професор по живопис в Художествената академия.

Започнал своя творчески път през 30-те години, той взима участие в основаването на Дружеството на новите художници, а години наред е секретар на дружество "Родно изкуство". За изключителни постижения в живописта има златен медал от Парижкото изложение през 1937 година.

Значителна част от неговото творческо наследство се съхранява в Казанлъшката художествена галерия, а родната му къща е превърната в музей с експозиционна зала (Родна къща-експозиция “Професор Ненко Балкански”). През 1980 г. съпругата на Ненко Балкански Лиляна (правнучка на легендарната баба Тонка и внучка на Ботевия четник Никола Обретенов) - дарява на фонд „13 века България“ 1610 произведения на художника. Над 300 от тях са маслени картини, а останалите – акварел, туш и пастели. Освен тях дарява и къщата им на ул. „Латинка“ № 12 в София за музей. Реставрацията на творбите в изложбата и рамкирането им са направени със спомоществователството на НДФ "13 века България".


◊ ЗА ЮБИЛЕЙНИТЕ ИЗЛОЖБИ В СОФИЯ И КАЗАНЛЪК


На 26 юли 2007 в Национална художествена галерия се откри юбилейна изложба по случай 100 години от рождението и 30 години от смъртта на големия български живописец Ненко Балкански. В ретроспекцията са включени над 80 платна, подбрани от колекциите на НХГ, СГХГ, ХГ Казанлък, ХГ Смолян, ХГ Хасково.

Бисера Йосифова - куратор на изложбата, бе подбрала знакови творби от огромното художестевено наследство на проф. Балкански. По-голямата част от което след смъртта на художника е дарено на българската държава от съпругата му Лиляна Балканска и синовете му Димитър и Боян.

По време на експозицията е излъчван филмът "По следите на изгубеното време" от поредицата "Умно село", посветена на творчеството и личността на големия художник. В експозицията са включени емблематичните творби "Семейство" и "Работническо семейство", автопортрети, портрети, пейзажи, натюрморти и композиции.

На 11 октомври тази година юбилейна изложба на Ненко Балкански бе открита и в родния му град Казанлък.

• На 4 декември 2007 г. от 18.00 часа предстои откриване на Юбилейна изложба на Ненко Балкански и в гр. Стара Загора.


◊ ЗА ИЗКУСТВОТО НА НЕНКО БАЛКАНСКИ

Марин Добрев – Директор на Художествена галерия - Стара Загора, казва пред сп. Програмата - Стара Загора:

"Изкуството на Ненко Балкански влезе в културния живот на българина като очаквано и естествено проявление на народностния дух. В него няма впечатляващ артистизъм, нито пък изключителни сюжети. То просто изразява мислите и чувствата на българина в образи. То носи бремето на мъката и красотата на природата, делничния живот на човека и празника на душата му."

Автор:
Уляна Кьосева, Община Стара Загора
Публикация:
04.12.2007 г. 10:27
Посетено:
3252
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/5006-yubileyna-izlozhba-na-nenko-balkanski-v-stara-zagora