Изложби

Изложба на Виктор Вазарели в Плевен

В света на оп арта

Изложба на Виктор Вазарели в Плевен


◊ СЪБИТИЕТО

На 28.11.2007 от 17.30 ч. в ХГ “Илия Бешков” - Плевен беше открита изложба на Виктор Вазарели, състояща се от 150 сериграфии и 28 кинетични пластики.

Експозицията ще продължи до 31.01.2008 г.

Творбите са от колекцията на най-страстния му колекционер - Тибор Чепеи от Будапеща.

• Изложбата е организирана със съдействието на Унгарския културен институт – София и беше открита от директора на института Дьорд Арато.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Виктор Вазарели (1906-1997) е роден в Унгария. Две години следва медицина, след което се посвещава на изобразителното изкуство. От 1930 г. живее и работи във Франция, където се повлиява от кубизма и сюрреализма. Последовател е на естетическите принципи на Баухаус.

Вазарели е признат за баща на оптическото изкуство – оп арт, което изследва безкрайните възможности на съчетанията от фигура и цвят. Идеите в творбите му са свързани с проблемите за деперсонализацията, стилизацията и натрапчивата повтаряемост на случките в живота на човека.

Творецът е един от големите експериментатори в изобразителното изкуство. Стилът му е в основата на естетиката, която ни заобикаля отвсякъде днес. На името на художника са основани четири музея – два в Унгария и два във Франция. Творбите му са притежание на големите световни художествени галерии.

Това е третото представяне на Виктор Вазарели в България – след изложбите през 1997 г. и през април – юни 2007 г. в София.

Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
29.11.2007 г. 08:18
Посетено:
2393
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4968-izlozhba-na-viktor-vazareli-v-pleven