Изложби

Смехотерапия с Доньо Донев в Габрово

Памет за големия майстор на карикатурата и анимацията

Смехотерапия с Доньо Донев в Габрово


◊ ИДЕЯТА

С убеждението, че смехът е най-добрият лечител, екипът на Дома на хумора и сатирата предлага пореден курс по смехотерапия на лекуващите се и на медиците от габровската  болница.

Зародилата се преди години идея на д-р Тодор Шандурков и ДХС да предлагат на пациентите освен медикаменти и порция оздравителен смях, вече се превърна в традиция. Досега няколко интересни изложби от богатия фонд „Хумор на народите” на ДХС са гостували по различни поводи в болницата на града.


◊ ИЗЛОЖБАТА

От 1 декември 2007 до края на февруари 2008 г. Веселата къща предлага на пациентите една наистина оригинална  изложба – „Смехотерапия с Доньо Донев”. Великият режисьор и художник на анимационни филми, карикатурист, плакатист и илюстратор Доньо Донев, който съвсем наскоро ни напусна след продължително боледуване, ще продължи да развеселява и размисля своите зрители. Изложбата с негови творби е аранжирана във фоайето-галерия на Функционалното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово и е изцяло на медицинска тематика. Сам принуден да прекара доста дни в болнична обстановка, „бащата” на „Тримата глупаци” посвещава своите 45 карикатури на лекарите и медицинския персонал с благодарност за техните топли грижи и всеотдайност към хората.

Не е случаен поводът за гостуването на Доньо Донев в Габрово. През настоящата година той стана лауреат на Специалната награда на Дома на хумора и сатирата за най-остроумна карикатура, присъдена му на 32-та Обща годишна изложба на секция „Карикатура” на СБХ. Освен това е сред най-верните и дългогодишни приятели на Дома на хумора и сатирата – сътрудничи на музея още от създаването му преди 35 години. В художествения фонд „Хумор на народите” присъства с колекция от 18 оригинални творби.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Доньо Донев е роден е на 27 юни 1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954 г., а след това специализира в „Союзмултфилм” в Москва. Работи като художник във в. „Вечерни новини” (1954-1956), художник и режисьор в Студията за игрални филми (1956-1970) и в Студията за анимационни филми „София” (1970-1993), където е и ръководител на творчески колектив. Главен редактор на сп. „Фрас” и на вестника, носещ името на емблематичните му герои – „Тримата глупаци” (1989-1997), а от 1997 г. – и на в. „Четиримата глупаци”. Професор в НАТФИЗ, преподавател по анимационна режисура. Познат на широката публика като „бащата” на „Тримата глупаци”, които се появяват през 1970 г. и се превъплъщават през годините в множество роли. Няма филм от поредицата, който да не е получавал награда в чужбина.

Художник, сценарист и режисьор на над 100 анимационни филма, които са удостоени с над 40 международни и национални отличия. Сред тях са „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”...

Носител на орден „Кирил и Методий” – II ст., на Наградата на СБХ за сценография, на Наградата за цялостно творчество на Съюза на българските филмови дейци, на Голямата награда от Международния фестивал за документални и късометражни филми в Оберхаузен (Германия), на Първа награда от Световния фестивал на анимационния филм във Варна, на 5 златни награди от Международните кинофестивали в Барселона и Билбао (Испания) и мн. др. През 2005 г. е удостоен с Наградата за цялостно творчество на секция „Карикатура” към СБХ.

За жалост, Доньо Донев не дочака откриването на изложбата си в Габрово, напусна ни на 28.11.2007 г. Но неговите карикатури, анимационни филми, цялото му творчество и неизменното му светло присъствие остават в българската култура. Изложбата в Габрово е знак, че го има...
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
28.11.2007 г. 15:06
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4967-smehoterapiya-s-donyo-donev-v-gabrovo