Изложби

Изложба от непоказвани творби на Димитър Казаков в СГХГ

Графики, пастели, акварели, живопис

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба от непоказвани творби на Димитър Казаков
(1933-1992) - от колекцията на галерия Бохем

Представяне на книгата „Димитър Казаков-Нерон отблизо” от Димитър Пампулов

22 ноември – 16 декември 2007 г.

Официално откриване:
22 ноември, четвъртък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
София 1000, ул. „Гурко” 1,


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Изложбата включва непоказвани досега произведения на Димитър Казаков от частната колекцията на галерия Бохем. Ще бъдат представени работи от различни периоди в творчеството на художника от края на 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на 20-ти век. В сбирката присъстват графики, пастели, акварели, гвашове и живопис. Особен интерес и акцент в изложбата представлява чернобялата, смесена графична техника, наречена от самия автор „неронография” (по популярното му прозвище).

Димитър Казаков е роден през 1933 г. (почива 1992 г.). През 1965 завършва специалност Графика в Националната художествена академия в София при проф. Евтим Томов. Работи живопис, графика, рисунка, керамика и монументална дървопластика.

В произведенията си пресъздава по своеобразен начин типични български фолклорни мотиви и разработва облика на универсални персонажи. Предпочитанията му са насочени главно към жанровите композиции, вдъхновени от ежедневието; проявява  интерес към изобразяването на духовния свят на своите герои. През годините Казаков изгражда личен декоративно-линеарен почерк, който се разпознава категорично, независимо от техниката, в която работи.

Галерия Бохем е открита през декември 2006 г. Дейността й е насочена към сериозно професионално изграждане на колекция от произведения на известни български художници. За кратко време галерията формира сбирки и на Дечко Узунов и Атанас Яранов.

Това е първата частна галерия от България, с която Софийската градска художествена галерия работи в сътрудничество с цел по-пълното запознаване на публиката с творчеството на известния художник Димитър Казаков.
Автор: СГХГ
19.11.2007 г. 21:32
Посетено: 643
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4907-izlozhba-ot-nepokazvani-tvorbi-na-dimitar-kazakov-v-sghg