Изложби

На Габрово – града, който много обичаме

Изложба-дарение на Емил Попгенчев в Дома на хумора и сатирата - Габрово

◊ СЪБИТИЕТО

Настоящата изложба под надслов „На Габрово – града, който много обичаме” представя творбите от цялата авторова колекция от 55 живописни платна на житейския и творчески тандем Емил Попгенчев и Снежина Попгенчева, съхранявана във фонда „Хумор на народите” на ДХС.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

На 22 ноември 2007 г., от 17.30 ч.
в зала 3 на Дома на хумора и сатирата.


◊ ДАРЕНИЕТО

Емил Попгенчев е талантлив художник с оригинален и неповторим стил, дългогодишен сътрудник и приятел на Веселата къща. В годината на неговата 65-годишнина Домът на хумора и сатирата има и друг основателен повод да покаже на широката публика изящните му творби. През лятото майсторът на четката за пореден път засвидетелства своята обич и уважение към родния Габрово с един трогателен и щедър жест.

Художникът дари на Дома на хумора и сатирата 43 живописни платна – 28 свои самостоятелни творби, цикъла „Хора и животни” (7 творби), цикъла „Източен свят” (6 творби) и 2 творби на съпругата си Снежина Попгенчева.

Това е най-мащабното дарение за Дома на хумора и сатирата от съвременен български художник през последните 10 години.


◊ ЗА АВТОРА

Емил Попгенчев е роден на 16.02.1942 г. в Габрово. Завършва Националната художествена академия „Николай Павлович” със специалност стенопис. Член е на СБХ.

Попгенчев е единственият съвременен български художник, който изгражда цялостното си творчество в стилистиката на кубизма и получава международно признание като ярък представител на това течение в изобразителното изкуство.

Участва в редица общи и представителни изложби на изящните изкуства в България и чужбина – Румъния, Русия, Германия, Сърбия, Франция, Италия, Великобритания, Полша, Австрия, Мексико, Монголия, Египет.

Има 15 самостоятелни изложби в страната. Носител е на редица отличия и престижни награди, сред които Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора”, Награда „Варна” за високи постижения в областта на културата (2002), Почетен сребърен кръст на галерия „Кавалет” (2003) и др.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, на редица галерии в страната и чужбина, както и на частни колекции в България, Франция, Германия, Швеция, Австрия, Сърбия, Великобритания. Осъществил е десетки монументални творби в много градове на страната – стенописи, каменна пластика, дърворезба, керамика, мозайки, сграфито.

От 1983 г. е редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. През 2001 г. печели Наградата на град Габрово „Гаскар” в XV-то издание на Биеналето, а през 2003 г. е член на международното жури на конкурса.

През 2003 г. проектира и изпълнява пъстроцветното декоративно пано „Светът е оцелял, защото се е смял” върху западната фасада на Дома на хумора и сатирата, в което синтезира габровските символи, местните нрави и маскарадни обичаи.
Автор: Дарина Маринчевска
19.11.2007 г. 09:26
Посетено: 527
Етикети: Габрово
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4898-na-gabrovo-grada-koyto-mnogo-obichame