Изложби

Любен Генов в галерия Шмиргела

Така се случва магията

Любен Генов в галерия Шмиргела


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие „Николай Шмиргела”
представя
от 14.11. до 1.12.2007 г.

Любен Генов - изложба живопис "Синева"

Изложбата ще бъде открита от проф. Ст. Памукчиев на 14.11.2007 г. от 18,30 ч.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Любен Генов:
„Живописта, която правя, няма смисъл и не съдържа никакво послание. Тя е алтернативата ми на живот – вглъбяване, пречистване… Тя е пролуката, в която мога да се отстраня в пространството на несъстоятелност. Цивилизованата лудост ме плаши със скоростта си и мащабите. Всяка целенасоченост ме притеснява…”

Проф. Станислав Памукчиев:
“За Любен Генов живописта е алтернатива, „вглъбяване, пречистване”, бягство от „цивилизованата лудост”. Любо се потапя в динамиката на процес, който той, колкото провокира, толкова и следва. Любен оставя боите да се стичат, да следват като че ли някакъв свой вътрешен ход, да събират „биография”, докато постигнат органично споена, пластическа характеристика, докато се превърнат в живописна плът. В постигането на тази сложна вибрация, художникът е свободен и открит.”

Юлия Банкова, Център-ателие „Николай Шмиргела”:
“В синевата да можете да се загубите или да откриете себе си, да усетите възторга или собствените си страхове – всичко зависи от вас, защото тя и творецът са великодушни – дават ви пълната свобода на интерпретация. Така се случва магията – творчеството, като процес на личностно опознаване, анализ и израстване. В този процес участниците сте вие, художникът и синевата – миг преди да се роди света.


◊ АВТОРЪТ

Любен Генов (р. 1966 г.) е завършил Художественото училище в гр. Троян и специалност “Живопис” в частната художествена академия „Жул Паскин”, гр. София.

От 2001 г. е член на СБХ. Участва в редица изложби у нас и в чужбина.

Носител е на награда от националния конкурс за живопис “Българската духовна и материална култура – нашата идентичност по пътя към Европа” (2001 г.) и на Почетен диплом от “Биенале на малките форми” – Плевен (2004 г.)

Автор:
Лилия Николова
Публикация:
13.11.2007 г. 14:24
Посетено:
2421
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4858-lyuben-genov-v-galeriya-shmirgela