Изложби

Украински графици в Стара Загора

Изложба на Алексей Федоренко, Констянтин Калинович

Украински графици в Стара Загора


◊ СЪБИТИЕТО

Художествена галерия Стара Загора отново ще стане домакин на изложба на украински автори – този път това са двамата художници Константин Калинович и Алексей Федоренко. Ще бъдат представени около 60 техни графики.

Откриване: Художествена галерия, 13 ноември, 18.00


◊ ЗА ГРАФИЧНОТО ИЗКУСТВО

Черно-бялата магия докосва сърцето с мек и смущаващ дъх на патина. Това е много реално... То е завинаги... Желанието да разбереш абсолютната истина е толкова привлекателно, но и толкова недостижимо. Само когато го докоснеш, отново се ражда надеждата. Уважена е светостта на табуто. И най-накрая пъзелът е подреден... Спомнете си как с тези думи самият Олег Денисенко описа така характерното графично изкуство, което удовлетворява въображението с неговите фантастични теми и комплексен, сложен детайл.

По своята същност графиката е изкуство, сложно за възприятията, и то много повече от живописта или скулптурата. Графиката е ценна със своите филигранни детайли, тук всеки щрих влияе върху крайния образ. Затова такава работа трябва да се разглежда дълго и внимателно, от близко разстояние, с вглеждане във всяка чертичка. Само тогава става понятна красотата на това изкуство.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

48-годишният Констянтин Калинович е завършил Украинската академия по полиграфия, специалност графика. Член на британското Кралско общество на живописците и графиците. Участвал в множество колективни изложби в страни от Европа, Азия и Северна Америка, осъществил над 15 самостоятелни изложби във Великобритания, Украйна, Германия, Холандия, САЩ, Белгия, Швеция, Русия, Италия. Носител на престижни награди за графично изкуство от конкурси в Корея, Полша, Белгия, САЩ, Великобритания, Китай и Словения. Живее и работи в Луганск.

Алексей Федоренко е роден в Киев преди 46 години. Завършил Киевската художествена академия, специалност графика, той е участвал в колективни изложби в САЩ, Ирландия, Великобритания, Украйна. Активно работи в областта на графиката, илюстрацията и живописта. Живее и работи в родния си град.
Автор:
сп. Програмата - Стара Загора
Публикация:
10.11.2007 г. 08:15
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4839-ukrainski-grafitsi-v-stara-zagora