Изложби

Изложба на Тодор Тодоров

Скулптури в различен материал, печатна графика и мултимедия

Изложба на Тодор Тодоров


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Тодор Тодоров
"Обичам това училище"

Мястото: галерия Дебют (Художествената гимназия)
София, бул. Васил Левски 62
Времето: 23-30.11.2007


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Тодор Тодоров e автор от средното поколение, познат както с монументалните си творби в паркова и градска среда, така и с изложби от кавалетна скулптура у нас и чужбина.

Той реализира множество творби за паркова и архитектурна среда в над 16 страни на 4 континента – България, Англия, Япония, Австрия, Китай, Обединените арабски емирства, Португалия, Франция, Тайван, Турция, Австралия, Южна Африка, Шотландия, Унгария, Италия и Франция. Има множество награди, самостоятелни и групови изложби, симпозиуми в страната и чужбина. Творбите му са притежание на частни колекции, музеи и големи световни компании. Работите му са предимно абстрактни и във всички класически материали, както и комбинации от тях.

Член е на СБХ от 1985, на Кралското общество на британските скулптори от 1993, на Световната кинетична асоциация от 2003, Съвета на американския биографичен институт – 1997, Световната Асоциация на скулпторите със седалище Вашингтон, Международната асоциация за монументална скулптура – 2004, Организацията "Изкуство и архитектура", седалище Лондон – 2006.

Тази година е номиниран с първа награда на Световното биенале „Art & Science” – Шанхай, Китай и е един от 20-те директно поканени световни скулптори за изложбата „Най-доброто в скулптурата за Олимпийските игри в Пекин – 2008”, която ще бъде инсталирана около Олимпийския стадион.

Негови статии и лекции за монументалната скулптура в градска среда отразяват съвременните тенденции в световната скулптурата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията в галерия Дебют включва скулптури в различен материал, печатна графика и мултимедия. Тя има за цел да представи широкия диапазон от възможности на известния в цял свят възпитаник на Художествената гимназия.

. Природните елементи и играта с тях е една от основните тенденции в неговата концепция и творчество. През по-голямата част от творческия си път създава кинетични произведения, скулптури, задвижвани от вода и вятър, някои са звукови, други с огън, както и поредица от скулптурни слънчеви часовници. Разбирането му надхвърля границите на класическата скулптура и в неговите произведения науката и изкуството са в симбиоза.

Там, където свободата и въображението са равнопоставени, се случва голямата магия на Изкуството.

• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор:
Публикация:
09.11.2007 г. 23:02
Посетено:
1427
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4835-izlozhba-na-todor-todorov