Изложби

Mоят град - изложба на Петър Крумовски-Черния

Продължение на проекта “Изчезващите къщи/Хубавите къщи”

◊ СЪБИТИЕТО

САБ – Дружество Варна представя

изложбата "Моят град" на Петър Крумовски-Черния.

Официално откриване:
09.11.2007 в 18.00 ч. в Дома на архитекта, Варна

Пресконференция - в 11.00 ч.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Експозицията навява носталгична нотка по една предишна Варна от младостта на родения тук през 1927 г. художник.

Завършил Националната художествена академия, той свързва творческия си път със столицата, участва в редица национални и международни изложби, като се изявява в областите живопис, пространствен дизайн и приложна графика.

Като художник на Централния кооперативен съюз,
Петър Крумовски става инициатор за провеждането на националния конкурс “Кооперативна витрина”, чийто ежегодни издания бележат развитието на естетическите критерии в търговската реклама на онези времена.

Сред многото награди, които притежава, Петър Крумовски откроява Голямата награда на СБХ “Проф. Стефан Баджов”, орден “1300 години България”, Втора награда от Международния конкурс за търговска реклама във Вилнюс.

В "Моят град" Петър Крумовски, известен сред гилдията с прозвището ЧЕРНИЯ или ПИЕР НОАР, събира 22 живописни платна, съхранили духа на стара Варна. Родният дом на художника, както и други, вече несъществуващи сгради в нашия град, напомнят за преходността на времето и неговите ценности. Естествено се налага и паралелът с днешното отношение към архитектурното наследство, към къщите, които изчезват, и към тези, които се издигат на тяхно място...

Експозицията
"Моят град" е замислена от куратора на изложбите в Дома на архитекта Станчо Веков като естествено продължение на проекта “Изчезващите къщи/Хубавите къщи”, който преди време привлече вниманието на обществеността към националната архитектурна памет.

Изложбата стана повод за аналогични художествени събития в София, Бургас, Пловдив и гостува на Празника на изкуствата Аполония 2007.

Дългосрочният проект е част от националната кампания на САБ “Наследство в риск”, чиято цел е да провокира загрижеността на гражданското общество за опазване на културните традиции, за приемствеността в развитието и за националната идентичност.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
08.11.2007 г. 21:09
Етикети:
Посетено:
825
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4828-moyat-grad-izlozhba-na-petar-krumovski-cherniya