Изложби

Изложба в Център за съвременно изкуство - Шумен

Буквата - обект и градивен елемент със собствено развитие

◊ СЪБИТИЕТО

Център за съвременно изкуство (ЦСИ) - Шумен
представя

Александър Величков с проекта "Буквите" (живопис и рисунка) и пърформанс от Явор Величков.

Откриване на 08.11.2007 г. от 17.00 ч. в ЦСИ.

Пресконференция - 08.11.2007 г. от 14.00 ч. в ЦСИ.

   
◊ ИЗЛОЖБАТА - ДУМИ НА АВТОРА

Буквите винаги са били елемент от работата на художника. Всеки шрифт, от зараждането на писменото слово до днешните върхове на полиграфията, е дело на нечия творческа мисъл и ръка. Буквата е нещо много повече от графично изображение на звука, тя е носител на собствена естетика и вътрешна енергия.
   
Днес представям на вашето внимание малка част от моите творби, които са се родили спонтанно при дългогодишната ми работа с различни шрифтове, текстове и оформление на книги. Всичко започна като игра, като подреждане частите на разпилян пъзел, за да се превърне в графична и живописна композиция.

Така открих, че дори едно скучно и рутинно действие като почистване на буквите от буквонабора, на термоустойчивото фолио или изрязания шаблон може да прерасне в изграждане на картинно пространство.    

Преобладаващото в работите от тази изложба е чисто естетичното начало в използването на буквата като обект и градивен елемент със собствено развитие. Естетично начало, което се ражда от вдъхновението на художника.
Автор:
Румен Богданов
Публикация:
07.11.2007 г. 18:34
Посетено:
948
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4820-izlozhba-v-tsentar-za-savremenno-izkustvo-shumen