Изложби

Камен Стоянов в галерия „Васка Емануилова” - СГХГ

„Място за срещи” - платформа за съвременно изкуство и млади автори

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Васка Емануилова”,
клон на Софийска градска художествена галерия, представя:

Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево!
Камен Стоянов

09.11.–09.12.2007 г.
Откриване: 08.11.2007 г., 19 ч.
Куратори: Владия Михайлова и Тимо Кьостер

Изложбата е финална за едноименния проект от три части, който започна с пърформанса „Реалността е много по-красива от фикцията” в СГХГ на 5 октомври тази година и продължи с изложба и акция в Дом Канети, Русе.

Настоящата изложба е първа в рамките на „Място за срещи”, платформа за съвременно изкуство и млади автори на Софийска градска художествена галерия, която от ноември ще бъде подслонена в пространството на галерия „Васка Емануилова”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Реалността е много по-красива от фикцията” е пърформансът, с който проектът започна на 5 октомври в Софийска градска художествена галерия. В пространството на „Динамика в диалога”, възстановената първа експозиция на галерията от 1977 г. на този адрес, Камен Стоянов представи видео произведенията си като интерпретира и критикува традиционния образ от гледна точка на съвременното изкуство.

Непосредствено след това бе открита изложбата в Русе, в която централно бе видеото „Хайде към Гюргево!”, него Камен Стоянов заснема като един от участниците в пътуването до Гюргево, Румъния, организирано от община Русе в началото на 2007 г. От включената си позиция на участник в събитието, самият той за първи път посещаващ Гюргево, художникът разглежда историческия момент за България от гледна точка на обикновения човек. Този, който за първи път прекрачва границата на страната със свои лични очаквания и надежди. За да подчертае именно това, Камен Стоянов организира акция по събиране на лични фотографии на хора, участвали в организираното пътуване, които бяха част от изложбата в Русе, а сега ще бъдат показани заедно с работата в галерия „Васка Емануилова” в София.

Подобно преобръщане на мащаба на събитията представлява особен интерес за Камен Стоянов. Освен видеото „Хайде към Гюргево!” и документация на пърформанса в София в проекта са включени още четири видеоработи на художника. Всяка една от тях се занимава с практики от всекидневието, в които „големите” теми на съвременната култура имат различна перспектива.

Сред проблемите, които представляват интерес за автора са:
. съвременният музей и културните репрезентации, с които той работи, разгледани в динамиката на променящата се среда извън стените на музея „Roma Open Air Museum” („Музей на открито в Рим”), 2006;
. проблемът за емигрантството и формите на съвременен номадизъм между различни културни и политически контексти – „Move your Hands” („Движи си ръцете”);
. влиянието на Холивуд и образите, които той създава, не само върху културата, но и от гледна точка на тяхното пазарно тиражиране и успех – „Don’t move your head, don’t move your hands, don’t move your lips, and you will succeed…” („Не си движи главата, не си движи ръцете, не си движи устните и ще успееш ...”), 2006;
. статусът на самата творба, разширяване на представите за произведение на изкуството и технологиите на представяне на изкуство в съвременната култура – 2007; „Underground Butterflies” („Пеперуди под земята”), 2007.

Включването на видео творбите в рамките на проекта „Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево!” цели да подчертае особената позиция на документалист и изследовател, която самият художник заема в любопитството си към различни практики на всекидневието. Проектът поставя акцент върху мястото и локалното събитие, които придобиват все по-голяма важност в контекста на течащите процеси на глобализация. Те са показани в три различни изложбени пространства по три различни начина с цел да се акцентира върху самия процес на правене на изкуство и неговата връзка със света извън стените на белия куб и музея.

• Инициатори на настоящото представяне на Камен Стоянов в България са галерия „Васка Емануилова”, София и Международно дружество „Елиас Канети”, Русе със сътрудничеството и подкрепата на Австрийското посолство в България, Фондация „Роберт Бош” и Софийска градска художествена галерия.

• Куратори: Владия Михайлова (куратор на галерия „Васка Емануилова”) и Тимо Кьостер (мениджър във Фондация „Робърт Бош”).


◊ ЗА АВТОРА

Камен Стоянов е роден в Русе, България, 1977 г. Завършва Националната художествена академия в София, след което през 2005 г. се дипломира в Академията за изящни изкуства във Виена. Към настоящия момент е асистент в Университета за приложни изкуства във Виена.

Той е носител на различни награди:
. Награда на Академията за изящни изкуства, Виена (2005);
. Награда на МУМОК в Зона 1 на панаира за съвременно изкуство във Виена (Viennafair 2007);
. Награда за визуални изкуства на Виена (2007).

Негови произведения има в колекциите на Общината на Виена, Музея за модерно изкуство (MUMOK, Виена), Музея за приложно изкуство (МАК, Виена) и различни частни колекции.
Автор:
Владия Михайлова
Публикация:
05.11.2007 г. 17:01
Посетено:
1040
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4796-kamen-stoyanov-v-galeriya-vaska-emanuilova-sghg