Изложби

4 Х 4

Изложба - видео и инсталации на Иван Мудов

  • ОРГАНИЗАТОРИ
  • Център за култура и дебат “Червената къща”
  • ВРЕМЕ И МЯСТО
  • Откриване: 25 февруари (петък) от 18.00 ч. Продължителност: 25 февруари - 11 март, 2005 г. Всеки ден без неделя и понеделник, между 15.00 и 19.00 ч. Център за култура и дебат “Червената къща”, ул. “Любен Каравелов” № 15
  • ЗА ИЗЛОЖБАТА
  • “4Х4” е изложба, в която Иван Мудов показва за пръв път в България четири свои работи. Някои от тях са създадени преди повече от година по време на следдипломната му специализация в Лион, други са направени специално за изложбата в “Черветната къща”. Витален и рефлексивен, постоянно търсещ, Иван Мудов е от тези млади артисти, които представят новото лице на съвременното българско изкуство. Подобно на системата “4Х4” при колите, благодарение на която всяко колело се справя само с препятствията и позволява изключителна маневреност, всяка от четирите работи в изложбата въздейства сама за себе си, съвсем различна, и едновременно с това в диалог с останалите. В резултат - изложбата е с повишена мощност. Големият обем на Червената зала в къщата е зает от инсталацията с видео и звук “Festival des Liberdes”. Уловеното в кадър спокойствие на буржоазен Лион, изпада в драматично противоречие с тътена от протичащата извън кадър демонстрация. Опита да се премине през отвъд пространството на образа, поглъща зрителя в зала Безименна с прожекцията на видеото “Kill Kennedy, Fuck Monroe”. Болезненият, безпомощен звук от допира със снимките на идолите на 20-в. отново доказва, че близостта е невъзможна. В “Матрицата” – двуканална видео инсталация, авторът показва нашумелия филм през разказите на свои приятели, като по този начин той изненадващо се променя. Четвъртата работа в изложбата е част от “Фрагменти”, инсталация в развитие. За пръв път в България част от нея бе показана в началото на годината в АТА-център / Институт за съвременно изкуство. На принтове в зала Гъливер авторът е запечатал моменти от “отмъкването” на част от музеен експонат. Инсталацията, проблематизираща идеята за музея и стойността на художественото произведение, поставено в различни контексти, съвсем естествено преминава и в съседната зала. Там, провокиран от специфичното музейно внушение на постоянната скулптурна експозиция на Андрей Николов, Иван Мудов пренася части от едно друго, съвременно изкуство. Под стъклените постаменти ще могат да се видят фрагменти от работи на 10 световно известни концептуални художници. Тази необикновена изложба ще бъде допълнена от снимки, представящи оригиналния вид на работата, както и текстове за авторите.
  • ЗА АВТОРА
  • Иван Мудов е роден през 1975 г. Завършва НХА през 2002 г., има зад гърба си солидна творческа биография. Участвал е в Манифеста 4, Московското биенале, 4-то и 5-то биенале в Цетине, а негови работи са показвани в Казино Люксембург; Институт за съвременно изкуство, Берлин; Музей за модерно изкуство, Страсбург; Кунстхале Федерицианум, Касел и Колекция Есел, Виена. Работи в областта на видеото, фотографията, инсталацията и пърформанса.
  • ЗА КОНТАКТИ
  • Весела Ножарова vnozharova@redhouse-sofia.org, мобилен: 088 7522742
    Автор:
    Весела Ножарова
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Посетено:
    260
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/2/news/477-4-h-4