Изложби

Литературно четене и избожба "Хляб и вино" в Деня на народните будители

Представяне на Атанаска Кузманова и Иван Генов в Чирпан

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне и литературно четене на поетесата Атанаска Кузманова.

• На същото място и по същото време - изложба живопис “Хляб и вино” на художника Иван Генов, която ще продължи до края на ноември.

Вечерта логично ще бъде придружена с хляб и вино.
 

◊ ДАТА И МЯСТО

На 1 ноември 2007 г., четвъртък, от 17.30 часа
в Градската художествена галерия “Георги Данчов-Зографина” - град Чирпан, ул. “Яворов” 5
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Атанаска Кузманова е завършила българска филология в ПУ “П. Хилендарски”. Била е репортер, редактор и кореспондент в пловдивски и софийски вестници, автор и водещ на радиопредаването “Ерос”, корпоративен и фирмен PR, участник в археологически експедиции… Сега е редактор на книги, PR-консултант и собственик на магазин “Обичам те”®...

Автор на стихосбирките "Веща, веща, вещица" (изд. Зл. Бояджиев”), чийто ръкопис печели наградата за поезия в Националния литературен конкурс на издателство "Христо Г. Данов" (1995) и “Опашката на щастието” (изд. Жанет 45). Автор на пиесата "Любовта е зелено гущерче", номинирана на национален драматургичен конкурс (2000).

Носител на награди в още няколко национални поетични конкурса. Родена е в Карлово, живее в Пловдив и не иска да живее другаде.

Стихотворението “Живот и смърт./ И между тях – любов./ А тя – живот и смърт.” е ключово за поезията на Атанаска Кузманова. “Едно стихотворение е като сеизмограф – казва авторката в предговора на втората си книга, – регистрира небетръсите на поета. След минути... вече няма небетръси. Но сеизмографът е записал каквото трябва в книгата на Вселената.”


Иван Генов е завършил Националната художествена академия - София, специалност "Живопис" при проф. Светлин Русев и проф. Найден Петков.

Има 11 самостоятелни изложби (живопис, акварел, рисунка, пластика от дърво и камък) и участие в много групови изложби и кураторски проекти.

Негови творби притежават НХГ - София, ДХГ - Пловдив, частни галерии и колекционери от България, Австрия, Германия, САЩ, Франция, Италия, Канада, Ливан.

Автор:
Димитър Атанасов
Публикация:
31.10.2007 г. 20:03
Посетено:
1116
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4763-literaturno-chetene-i-izbozhba-hlyab-i-vino-v-denya-na-narodnite-buditeli