Изложби

"Три щриха от Трявна" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Събития и случки от днешния обществен живот

"Три щриха от Трявна" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

В Деня на народните будители – 1 ноември – в габровската Весела къща ще гостуват трима художници от Трявна.

Карикатуристите Пламен Пенев, Светлин Стефанов и Веселин Зидаров представят сборна изложба от 112 весели творби, създадени през последните години и провокирани от събития и случки в днешния обществен живот.

Откриването на изложбата ще се състои на 1 ноември 2007, от 17.30 ч.
в зала 5 на Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Пламен Пенев, успял да „пробие” със свои карикатури в престижното швейцарско сатирично списание “Nebelspalter, сега се представя в нова светлина, излагайки злободневни илюстрирани вицове. С характерен рисунък се отличават карикатурите на Светлин Стефанов, който залага на теми като политиката и властта, парите и късмета, човешките слабости и отношенията между половете. Много остроумие и находчивост струят от творбите на Веселин Зидаров, познат и като блестящ автор на афоризми.

В изложбата са включени и карикатури на тримата автори, участвали през годините в Международното биенале и съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.

И тримата художници са редовни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, носители на редица награди от престижни международни конкурси за карикатура, добре познати сред гилдията на карикатуристите с многобройните си изяви у нас и в чужбина.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

Пламен Пенев е роден на 25.10.1962 г. в гр. Стражица. Завършва специалност дърворезба в Средното специално художествено училище за приложни изкуства – гр. Трявна, а през 1990 г. се дипломира със специалност графика във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Притежава дългогодишен опит в областта на графичния дизайн, графиката, живописта, фотографията, комикса, карикатурата и приложните изкуства.

Работил е като преподавател по дърворезба в ССХУ – Трявна, като уредник в направление „Изобразителни изкуства” на Дома на хумора и сатирата – Габрово, като художник на свободна практика. Сътрудничил е на в. „Стършел”, сп. „Банки, инвестиции, пари”, сп. “Nebelspalter” (Швейцария).

Участва с живопис, рисунки и карикатури в много национални и международни изложби. Редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, както и в годишните художествени изложби в галерия „Христо Цокев” – Габрово и в Есенните салони в Националния изложбен център за съвременно изкуство на „Шипка” 6 – София. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, на Дома на хумора и сатирата в Габрово и на частни колекции в България и чужбина.

Лауреат на Наградата на в. „Стършел” за карикатура от XI МБХСИ – Габрово’93, на Първа награда от Националния конкурс за карикатура „Европа мечтае за България” – Габрово ’98, на Наградата на гр. Тун (Швейцария) от Националния конкурс за карикатура „Какво, Швейцария ли?” – Габрово ’04.


Светлин Стефанов е роден на 29.07.1960 г. в гр. Трявна. Учи специалност дърворезба в Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна. Дипломира се по специалността изобразително изкуство в Учителския институт „Св. св. Кирил и Методий” – гр. Дупница.

Рисува карикатури от 1986 г. Има публикации в 52 периодични печатни издания у нас, сред които са „Стършел”, „Капитал”, „Антени”, „Стандарт”, „Начало”, „Спектър”, „Смях” и др. От 1999 г. твори и в областта на сатиричната графика и пластика от дърво. Вече 17 години работи самостоятелно в ателието си в Старото школо в Трявна. Член е на Съюза на българските художници.

Участва в редица национални и международни конкурси за карикатура и сатирична пластика – в Канада, Бразилия, Аржентина, Италия, Турция, Сърбия и България. Лауреат е на специални награди от сп. „Космос” и в. „Стършел” и на премии от Международния конкурс за карикатура в Маростика (Италия) и  Националния конкурс „Във виното е истината”.

През 1999 г. печели първа награда в Международния конкурс „Весели Балкани” – Габрово и сребърен плакет от Салона за антивоенна карикатура в Крагуевац (Сърбия).
От 1987 г. редовно участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.


Веселин Зидаров е роден на 4 януари 1950 г. в Трявна. По професия е техник, но от 1979 г. се занимава с карикатура и редовно публикува по страниците на хумористичния печат. Многобройни са участията му в световните салони за карикатура – Габрово, Истанбул, Кноке-Хейст, Монреал, Бордигера, Толентино, Маростика,  Сен-Жюст-льо-Мартел, Жонсак, Порто, Крушевац, Крагуевац, Земун, Тулча, Калараш, Беринген, Родос, Хайфа, Дайжон, Токио.

През 1984 г. завоюва почетно отличие от Международния конкурс за карикатура в Токио, а през 2000 г. – специална награда от Хайфа, Израел и пета награда от Дайжон, Корея. През 1985 и 1998 г. представя самостоятелни изложби от свои карикатури в читалището в Трявна. През м. октомври 2005 г. гостува със свои творби в Българското информационно бюро по туризма в Ротердам, Холандия.

С интерес се включва в културния и обществен живот на Трявна. Член е на читалищното настоятелство, активно участва и в литературния кабинет в града. Голямото му увлечение по футбола не пречи на другите две негови хобита – музиката и литературата. Двете му книги с карикатури и афоризми „Зидария” (2001) и „Едно на ум” (2006) се радват на завиден читателски интерес. От 1981 г. е редовен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
 
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
29.10.2007 г. 15:00
Посетено:
1073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4742-tri-shtriha-ot-tryavna-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo