Изложби

"AERO Mania" в галерия Теа

Свежо, ярко и ретро излъчване

"AERO Mania" в галерия Теа


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия ТЕА представя

Изложба живопис AERO Мania
Траян Анев-Траянски


Откриване: 01.11.2007 г. (четвъртък) - 18.00 часа


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

След внушителна поредица от участия в общи изложби и арт проекти в последните 10 години Траян Анев е решен сам да отправи предизвикателство към себе си и към публиката на съвременно изкуство у нас с първата си самостоятелна изложба „AERO Mania”.

Изложбата „AERO Mania” очарова със своето свежо, ярко и ретро излъчване и мигновено възбужда интересни мисли и асоциации в съзнанието на зрителите. Неизменно веднага си задаваме въпросите: „Кога интересът ни към дадено нещо се превръща в Мания?” и „Кога Манията се превръща в решаващ фактор за развитието на нашия живот?”.

Замисляли ли сме се как избираме своя житейски път, как се насочване към дадена професия и в последствие тя се превръща в наше призвание за цял живот. Всичко тръгва от детството, от първите ни силни емоции при сблъсъка с нещо ново, много интересно и някак си магически загадъчно. Много от малките момчета искат да станат пилоти – да летят високо в небето на крилете на голям бял самолет. Скоро тази мечта за мнозина се превръща в насмешлив спомен от детството, в разказ за забавление на близки и роднини. За Траян Анев интересът към самолетите обаче не остава в сферата на спомените. Той превръща своята мания не в професия или обсебваща личността обсесия, а в източник на вдъхновение и поле за творчески търсения.

Траян Анев е творец, художник. Чрез класически изразни средства – бои, платно, с наситени, ярки цветове, изчистена стилистика картините, които създава, поразително много приличат на рекламни снимки от списания за самолети. Това впечатление се допълва и от кратките текстове, приложени към всяко едно от платната. Така в общата атмосфера на изложбата, без самолетите и гражданската авиация да са наша страст или мания, ние, зрителите, се връщаме назад във времето, когато да летиш със самолет беше трудно достижима мечта, а БГА „Балкан” – национална гордост.

За Траян Анев любовта към авиацията е повод за създаване на изложбата „AERO Mania”. За зрителите на тази маниакална изложба е подсещане по-често да поглеждаме към небето – там прелита самолет и никой не знае дали на неговите криле не се носи част от нашата съдба или частица от бъдещото ни щастие.



◊ ОТ АВТОРА

Експозицията, която озаглавих "AERO Mania" е свързана пряко с началния период от моя живот. Тя представя в определена степен любовта ми към Авиацията и по-точно към Гражданската. Близостта на родния ми дом със Софийския аеропорт обуслови интереса ми към тези транспортни машини, които изпълваха небето и ежедневието на детските ми години. Всяка сутрин силният звук от турбините влизаше заедно със свежия въздух през отворения прозорец в ранни зори, изпълвайки целия квартал с мощни вибрации.

Също така още от най-ранна възраст бях абониран от родителите си за популярните съветски списания „Моделист конструктор” и „Техника молодежи”, които много често изместваха играчките.

Баща ми беше този, който веднъж ми нарисува витлов самолет и кулата на летище София. Считам, че тази случка също даде тласък и мотивира любовта ми към изобразяването на тези машини. Винаги в рисунките ми от детската градина присъстваше технически елемент като например: Дядо вади ряпа, но отгоре лети... самолет.

Същевременно изпитвах дълбок панически ужас от звука но двуплощните и вертолетите от селскостопанската авиация, които бръмчаха някак изкривено и далечно още преди да бъдат забелязани в небето. Може би защото тези машини с бавната си скорост сякаш висяха във въздуха заплашително над главите ни. Мисля, че това далечно ехо от този звук все още отеква понякога в съня ми...

Така, неусетно във времето, това любопитство и очарование прерастна в хоби и се задълбочаваше в събирането от моя страна на материали и интереса ми към някои любопитни факти и куриози.

Винаги насочвам поглед нагоре към посоката на ниско прелитащ самолет. Поради тази причина съм бил свидетел на изключително редки визити като Боинга на Индира Ганди в средата на 80-те, необичайното посещение на самолета гигант АН 122 „Антей” през 1992 г., „Еър Форс Уан” с президента Бил Клинтън, на който самолет вертикалният стабилизатор с американския флаг се извиси над къщите на квартал „Христо Ботев” в момента на рулиране. Считам, че горепосочените факти допринасят за една нова фактология на границата на мита, квазирегистър на съвременния авиолюбител ентусиаст.

Често пъти в приятелски кръг ставам обект на добронамерени шеги поради тези мои занимания и интереси.

Безспорно днес авиацията е един тотален фактор в света на безмилостния прогрес и глобалното овладяване на въздушния трафик. Също така почти ежедневните съобщения от информационните агенции за похитени или катастрофирали самолети, екологичните проблеми, както и последствията от „11.09” поставят редица въпроси за размисъл и преоценка...

Моята гледна точка е все пак през призмата на художник на един поетично–носталгичен прочит на този очарователен феномен, който познаваме в този вид вече седемдесетилетие, вълнуващ все повече ентусиасти по света и у нас.
Траян Анев-Траянски


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Траян Анев е роден на 15.05.1977 г. в София. През периода 1988-1990 г. посещава ателиетата по "скулптура” и "пластична живопис” към "Двореца на пионерите” - София.
  
Завършва колеж за пластични изкуства "Николай Райнов” в София през 1996 г.

През 2005 г. завършва магистърска степен в НХА, специалност "графика" в класа на проф. Здравко Стоянов и ас. Димо Колибаров.

Изложби:

. 1996 - галерия "СТУДИО МИГ” (заедно с Петър Райчев и Калин Попов)
. 1996 - "CONCEPT” - пърформънс с ударни инструменти  (заедно с Венци Вълев)
. 1998 - участник в "Ъндърграунд фестивал” - НДК, куратор Руен Руенов
. 1998 - галерия "ТЕД” - Варна (заедно с П. Райчев, М. Младенов, И. и С. Николови)
. 1999 - участник в "София ъндърграунд фестивал”, НДК
. 1999 - участник в "Нови радикални практики”, куратор Свилен Стефанов
. 1999 - галерия "XXL”, майсторски клас на проф. Диего Еспозито
. 1999 - участник в изложбата "Съвременно българско изкуство” - Шумен
. 1999 - фестивал ,,Хоризонти-граници” - НГЧИ
. 2000 - галерия ,,XXL” - ,,AC/DC” - куратор Свилен Стефанов
. 2000 - фестивал ,,Ъндърсофия”, с инсталацията ,,Евробаскет 2000”
. 2000 - графика, галерия ,,Галев”
. 2001 - галерия ,,XXL”, участник в изложбата ,,Триумф на долницата”
. 2001 - графика, галерия ,,ТРУД”
. 2001 - Осмо интернационално биенале - Кайро, ,,Български пърформънс и видео”
. 2002 - изложба ,,малка графика”, София, Варна, Бургас
. 2002 - Първо международно биенале на малката графика - Велес, Македония
. 2002 - обща изложба графика - Нова Загора
. 2002 - Първа годишна международна иложба малка графика ,,Леседра” СГХГ
. 2002 - BG EMBASSY in London The very best of Sofiaunderground festival 97/2000
. 2003 - Втора годишна международна иложба малка графика ,,Леседра” - НДК
. 2003 - изложба графика в редакцията на в-к ,,Стандарт”
. 2003 - обща изложба графика в галерия ,,Натали”, София
. 2004 - изложба ,,Ръчна хартия”, У.К.И. (преп. Цеца Георгиева)
. 2004 - Трета годишна международна иложба малка графика ,,Леседра”
. 2004 - участник в изложба малка графика в Музей на Тетовски край - Македония
. 2005 - Четвърта годишна международна иложба малка графика ,,Леседра”
. 2005 - Първа изложба на випуск ,,магистърска степен” в галерия ,,НХА”
. 2006 - Музей на Тетовски край, Тетово, Македония - малка графика
. 2006 - Първа самостоятелна изложба посветена на Деня на Авиацията - РКИЦ
. 2006 - Пета годишна международна иложба малка графика ,,Леседра”
. 2007 - Съвременна българска графика, обща изложба - Кремона, Италия
. 2007 - Шеста годишна международна иложба малка графика ,,Леседра”
Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
26.10.2007 г. 18:42
Етикети:
Посетено:
914
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4725-aero-mania-v-galeriya-tea