Изложби

Трети рожден ден на Център-ателие „Николай Шмиргела”

Скулптурното ателие на Шмиргела - културен и духовен център

Трети рожден ден на Център-ателие „Николай Шмиргела”


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие „Николай Шмиргела”
Отбелязва три години от откриването си с изложба на Ивайло Мирчев
„Молив, акварел, гваш”

26 октомври - 12 ноември 2007 г.


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Едва доловим, загадъчен силует на жена - без възраст, дори без характер. Символ – самота, тишина, прозрачност – като чувствата, които нямат ясно определение и контур.

Тя е вечната непозната, онази от есенните вечери, която никога няма да получи име, но винаги ще носи кръста на орисията си да бъде неразбрана, желана, недокосната, забулена и защитена от самотата си, но никога обичана. Никога! Това е тайната - между нея и реалността е живописта.

Изкуството, като оправдание за недоизказаните страхове и нереализираната нежност, като безмълвна дефиниция за хармония, постигната някъде в отежалата тишина между художника и неговата творба.

Молив, за да очертае силуета на душата, акварел, за да прозрете сянката й…

Кой дръзна да одухотвори красотата? – творецът, влюбен в своята непозната..”
Юлия Банкова
Център-ателие „Николай Шмиргела”


◊ ЗА АВТОРА

Професор Ивайло Мирчев е преподавател в НХА и председател на Съюза на българските художници; ученик на акад. Светлин Русев.

Негови произведения притежават художествени галерии и частни колекции в България и чужбина: НХГ, колекция „Лудвиг” – Аахен, колекция „Хердер”, Франкфурт, Дюселдорф, Виена, Милано, Токио и много други.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЦЕНТЪР-АТЕЛИЕ "НИКОЛАЙ ШМИРГЕЛА"

Център-ателие „Николай Шмиргела” отбелязва своя трети рожден ден с изложбата на проф. Ивайло Мирчев „Молив, акварел, гваш”.

Вече три години, без излишни претенции и самозаблуди, ателието на Шмиргела е реална пресечна точка за поколения и стилове с диаметрално противоположни позиции. Всеки от авторите, показал работите си през тези три години, се слива с това одухотворено творческо пространство като допринася за осъвременяването му. Факт е, че провокативен творчески експеримент, какъвто е съживяването и развитието на скулптурното ателие на Шмиргела като културен и духовен център, не би имал авторския си почерк без присъствието на децата.

Благодарение на подкрепата на г-н Юго Вутен, фондация „Св. св. Кирил и Методий” и фондация „Асса”, фондация „Николай Шмиргела” е насочила цялостната си дейност към работата с деца, с ясното съзнание, че „каквото посеем днес – това ще пожънем утре”.

Така творчеството на Николай Шмиргела става своеобразна основа, върху която децата да изразяват себе си и да развиват фините си усещания за света около тях. В приказната атмосфера в ателието на Шмиргела те са щастливи с глината, боите и приказките и за тези кратки мигове изчезват понятия като “социално слаб”, “трудно подвижен”, “различен”...

Отскоро галерията е отворила вратите си и за всички възрастни, които имат желание да рисуват и мачкат глина, да опознават текстила и да преоткрият Твореца в себе си.
Автор:
Лилия Николова
Публикация:
25.10.2007 г. 13:48
Посетено:
1010
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4714-treti-rozhden-den-na-tsentar-atelie-nikolay-shmirgela