Изложби

Изложба Пабло Пикасо в GreenCat Gallery

Пикасо и неговите съвременници в задочен диалог със съвременниците на днешния ден

Изложба Пабло Пикасо в GreenCat Gallery
Пабло Пикасо - "Сламена шапка със синьо"


◊ СЪБИТИЕТО

GreenCat Gallery представя
уникалната изложба ПАБЛО ПИКАСО
(25 октомври 1881 – 08 април 1973)

Официално откриване на 25.10.2007 (четвъртък) от 19 ч. в изложбената зала на GreenCat Gallery -
ул. Върбица 6, 1504 София

• С институционалната подкрепа на Посолство на Испания
• С подкрепата на Френски културен институт
• И партньорството на:
Dexia Kommunalkredit България; М С Тритон България; Интеграл; Atlas Project Cargo Solutions, Белгия; Белгия България Люксембург Бизнес Клуб; Hilton Hotel Sofia, и Freixenet, любезно предоставен of Pernod Ricard Bulgaria


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 25 октомври 2007 г. GreenCat Gallery открива уникална по рода си експозиция.

Действително, експозицията е посветена на едно от най-прочутите имена в световното изкуство, a вернисажът ще се състои в деня на неговия рожден ден, 126 години по-късно.

Ако миналата година юбилейният рожден ден за 125-тата годишнина на Пикасо премина незабелязано, то тази година GreenCat gallery отдава своята пълна дан на почит за неговата 126-годишнина. 

Експозицията, която ще носи само неговото име като заглавие, не просто ще представи 5 от творбите на майстора, но и същевременно ще опита да пресъздаде контекста на една епоха, като представи редом с творбите на Пикасо, произведения и на други негови знаменити съвременници като Салвадор Дали и Хуан Миро. Редом с тях, като в своеобразно трето измерение, изложбата ще опита да създаде диалог, или пък контраст спрямо днешните съвременни творци от България.

Изправяйки Пикасо лице в лице с неговите съвременници, които от своя страна ще застанат срещу съвременниците на днешния ден, диалозите, опозициите, еволюциите или пък отхвърлянето ще отворят място за сравнение и дискусия, както и за едно далеч по-проницателно разбиране на творческото развитие, било то в Испания, Франция или в България.

Кубистичните творби на Пикасо, сравнени със сюрреализма в творчеството на Дали, или пък с абстрактния сюрреализъм на Миро, създават свой собствен контраст на едно отминало време, който, поставен срещу съвременните произведения на Спартак Йорданов, Николай Панайотов или Живко Мутафчиев, става още по-интересен и любопитен. Същото твърдение важи и за бронзовите скулптури на Миро и Дали, които ще застанат лице в лице със съвременните скулптури на Ивайло Савов.

Петте работи на Пикасо, които са и централната ос на експозицията, са от различни творчески периоди в живота на Пикасо. Най-старата – литография от 1934 г., озаглавена ”Chappeau de paille”, е удостоверена и носи сухия печат на “Musee Picasso”, Париж, създадена е от майстора в ограничен тираж.

Най-младата творба, etching (ечинг) от 1962 г. (“Двама възрастни мъже”), е в много ограничено издание от 1500 и е била оригинално предназначена за САЩ.

Други произведения са “Портрет на млада девойка”, хелиогравюра от 1956 г., произлизаща от известния сборник “Suite Vollard” и носеща саморъчния подпис на Пикасо. Друга негова творба, представена в експозицията, е “Profile de veille femme” (“Профил на възрастна жена”), датираща от 1957 г.

И вероятно най-любопитната творба е “Бикът” (“The Bull”) от 1964 г. Дошла у нас от частна колекция, тази творба бе почти напълно унищожена по време на инцидент. След експозицията в GreenCat Gallery, където ще бъде изложена в сегашното си актуално състояние, работата ще отпътува за Холандия, за да бъде реставрирана.

Тези пет произведения ще излязат насреща на литография от Салвадор Дали (“Любовта започва в 8.30” / “Love begins at 8.30”, 1947 г.), както и на още една графика (ечинг) на Дали (“Бенвенуто Челини”, “Benvenutto Cellini”, 1986, подпис и сух печат на Дали), както и странната абтрактна работа на Миро (Литография VII, 1975 г.).

На свой ред майсторите ще застанат срещу дървогравюрите на Петър Лазаров, българският майстор на графичните отпечатъци, който, макар и непознат в родната си страна, е единственият български творец, чиито 4 произведения се намират в официалната и изключително престижна колекция на Райкс Мюзеум, Амстердам, Холандия (“Rijksmuseum, Amsterdam, Netherlands”). Това, само по себе си, е забележителен и почти невиждан досега факт не просто в България, но и по целия свят, предвид това, че политиката и концепцията на Райкс Мюзеум е да не приема произведения на съвременни артисти.

Живко Мутафчиев от своя страна ще конфронтира ‘старото’ със своя особено характерен стил и майсторско владеене на графика и живопис.

Спартак Йорданов ще представи своята интерпретация на сюрреализма с един непоказван досега триптих, като отправено предизвикателство към миналото.

Дори скулпторът Ивайло Савов ще каже своята дума - редом с неговите бронзови скулптури ще бъдат изложени и бронзови пластики на Салвадор Дали и Хуан Миро, отново като една
креативна съпоставка между епохи и стилове.

Експозицията е панорама на еволюционните развития на творческата експресивност, с една основна централна точка – човекът, който е не само център, но и заобикалящото го, а може би дори - самата ‘еволюция’.

Честит Рожден ден, Пабло!
Автор:
Курт Хаубрехтс, GreenCat Gallery
Публикация:
16.10.2007 г. 16:20
Посетено:
1536
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4669-izlozhba-pablo-pikaso-v-greencat-gallery