Изложби

"Изолатор" на Симеон Стоилов в Галерия “Райко Алексиев”

Уникална възможност за медитация чрез изкуството

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Симеон Стоилов "Изолатор"
в Галерия “Райко Алексиев”, София, „Раковски” 125

19 октомври – 9 ноември 2007
Откриване: 19 октомври, 18 часа

 
◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
“Изолатор” е новото предизвикателство, с което Симеон Стоилов провокира публиката.

В съвършено обновената галерия “Райко Алексиев” авторът е инсталирал огромна конструкция от стиропор. Отвън този гигантски бял обект има отворена структура, която се разгръща активно в пространството на галерията със седем лъча. Отвътре – това е спокойно и гладко убежище.

Симеон Стоилов е построил инсталацията от пода до самия таван на галерията с един дискретен проход, който прави достъпно за всички магическото пространство отвътре.

Символиката на числото седем е толкова богата, че цялата конструкция може да бъде подведена под един космичен и мистериозен смисъл, който въздейства многозначно. Най-първично е желанието да се скриеш от шума на ежедневието в плътната тишина на изолатора. Това е уникална възможност за медитация чрез изкуството и шанс да се преосмисли алиенацията на човека в съвременното общество като личен избор.

Седемте стиропорени лъча на изолатора, отворени навън, “завъртат” цялата енергия и мистика, с която са заредени, в едно общо центробежно движение, което пази покоя вътре.

Изолаторът е реакция на нуждата от сигурност и безопасност. Застанал като огромен монумент на усамотението в центъра на галерията, той привлича неудържимо всеки в своята тишина.
Автор:
СБХ
Публикация:
16.10.2007 г. 08:41
Посетено:
969
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4667-izolator-na-simeon-stoilov-v-galeriya-rayko-aleksiev