Изложби

Юри Буков и Дянко Колев гостуват в Дома на хумора и сатирата - Габрово

В рамките на поредния "Весел четвъртък"

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на поредния «весел четвъртък» в Дома на хумора и сатирата свои живописни творби ще покажат двама изтъкнати художници – плевенчанинът Юри Буков и габровецът Дянко Колев. Съдбата ги свързва още на студентската скамейка, а по-късно колегиалните им отношения прерастват в истинско приятелство.

Откриването на двете изложби ще се състои на 18 октомври от 17.30 ч. в зала 3 на Дома на хумора и сатирата. С представянето си пред габровската публика Юри Буков ще отбележи и свой личен празник – тази година художникът празнува 60-годишен юбилей.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

И двамата живописци са редовни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, а колекции от техни творби се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.

ЮРИ БУКОВ е един от най-големите съвременни български експресионисти. Роден е на 7 март 1947 г. в с. Рибен, Плевенско. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини са собственост на редица колекционери във Франция, Белгия, Холандия, Германия, САЩ и Япония.

През 1996 г. става лауреат на престижната награда „Мечът Ромфея” на едноименната пловдивска галерия. През същата година БНТ му посвещава документалния филм „Страстите и неволите на Юри Буков”. През 2005 г. печели награда от Втория национален конкурс „Галерия TODOROFF”, а масленото му платно „Наздраве” е отпечатано на етикетите на специална партида червени вина от известната изба. Носител е на наградата за живопис от Третото биенале на малките форми в Плевен през 2006 г.

През м. май т.г. гостува в Националния център за съвременно изкуство в София с впечатляваща изложба от 120 маслени платна, която посвещава на родителите си и на 100-годишнината от рождението на своя професор Ненко Балкански.

Творчеството му се разгръща основно в няколко сюжета – градски и селски пейзаж, портрет, голо тяло, натюрморт – и се отличава с дълбока емоционалност и изящен колорит. Самият автор определя стила си като „магически реализъм”.

Участията му в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово датират от 1983 година, а в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС се съхранява колекция от 9 негови платна.

ДЯНКО  КОЛЕВ е роден в град Плачковци през 1946 г. Средното си образование завършва в Техникума по керамика и стъкло в столицата. Дипломира се в Националната художествена академия „Николай Павлович” – София със специалност стенопис. От 1978 г. е учител по рисуване в Средното художествено училище за приложни изкуства – Трявна, а от 1990 г. до днес е негов директор.

От края на 90-те години до днес е бил председател и член на УС на Клуб „Отворено общество” – Габрово, член на УС на Асоциация „Луди-млади”, член на Клуб „Приятели на Белгия” и на Сдружение „Хумор на народите”.

Автор е на стенописни пана в Габрово и на десетина самостоятелни изложби в София, Габрово, Плевен, Троян и Натвил (Швейцария). Има участия в повече от 35 общи изложби у нас и в чужбина и в престижни симпозиуми по живопис. Член е на СБХ, секция „Живопис”. Носител е на почетни грамоти на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура (1997 и 2005), на три годишни награди „Христо Цокев”, връчвани от Община Габрово (1997, 2000 и 2006), и на Сребърен плакет за малка пластика от Международното биенале – Габрово. В него той е редовен участник, а в художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС присъства със 7 свои творби.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
16.10.2007 г. 08:39
Посетено:
898
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4664-yuri-bukov-i-dyanko-kolev-gostuvat-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo