Изложби

Изложба на Галина Ушева в Арт център Алтера

Магията на черно-бялата фотография

Изложба на Галина Ушева в Арт център Алтера


◊ СЪБИТИЕТО

Арт център "Алтера"
представя

от 9 октомври до 6 ноември 2007

"Лични пространства" - фотографска изложба на Галина Ушева

Официално откриване на 9 октомври (вторник), от 18.30 ч.
Арт център „Алтера”, Фоайе
София, бул. „Драган Цанков" 36, ИНТЕРПРЕД


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Има нещо очарователно старомодно в черно-бялата фотография. То е едновременно свързано с отдавна отминалото време на химическото "фото" (толкова не на място в модерния свят, колкото и пишещата машина) и с усещането за някаква вечност, за някакви морални, духовни и естетически дадености, също толкова не на място, колкото поканата за танц и гостито в пет следобед.

Галя Ушева е прекалено млада, за да принадлежи на старомодното време, и прекалено мъдра, за да се хлъзне по надпреварата с мегапикселите в края на 2006 г. В това междуцарствие е нейното "лично пространство", в което тя охотно ни допуска с най-новата си изложба.

Ако може една емоция да се опише с друга емоция, отговорът би бил свързан с кулинарията. Фотографията на Галя Ушева е като характерното за градската култура на българското южно Черноморие сладко от смокини. С първата лъжичка на човек му се насълзяват очите, защото е прекалено сладко. След това по небцето му се разпръсква финият вкус на индрише. По-нататък, вече към гърлото, смокинята се разпръсква на съставните си части. Цялата горна част на тялото вече е в състояние на възбуда. Но до оргазъм не се стига. Малко преди да тръгне безвъзвратно надолу по хранопровода, смокинята ни казва: "Аз бях само за теб. И сега ще си отида – завинаги!" А на теб ти става малко тъжно, защото си искал още.

Фотографията е в състояние да предизвиква много на брой и многопосочни реакции, но тази на Галя Ушева е праволинейна. Тя попада направо там, където иска авторката – в личното пространство. А там нещата не са толкова прости. Берлин не е само Берлин; сенките не са само сенки; плажът е нещо друго, не плаж; а в магазина за обувки се разказват приказки. Но тъкмо както смокинята от горната алегория, мигът на черно-бялата фотография на Галя Ушева си отива – а на теб ти става малко тъжно, защото си искал още приказка. (Антони Георгиев)


◊ ЗА АВТОРКАТА

• Галина Ушева е от артистичното поколение, което без колебание се възползва от спорните привилегии на фотоизкуството. Какво по-добро избавление от създаването на образи отвъд лъжата и истината, от деликатната съпротива на въображението срещу един свят на колективизъм и скука? Във фотографията на Галина Ушева няма „тогава”, както няма „после”. Тя настройва механизма на снимането така, че да освободи вещите и телата, мимиките и състоянията от комплексите на изтичащото и преди всичко от паниката на идващото време. Получават се късове "чисто" пространство, в което нещата са просто такива, каквито са. Съществуването, неговата интелектуална наличност, е обединяващата тема във фотографията й.

Изглежда тя добре разбира, че без самоирония тежките метафизични питания отекват до кич. Затова ги потапя в разтвор от пластични игри, дамски сантименти и една капка религиозен мистицизъм. (Доц. Георги Лозанов)

• Арт-фотографиите на Галина Ушева не случайно нямат имена. Името е човешко дело, докато тя лудува със стихията на светлината, превръщайки я последователно в други стихии – въздух, вода, кристал... Тя е физик на светлината и ни я показва по съвсем неочакван начин. Толкова неочакван, че ни иде сами себе си да попитаме дали е реалност това, което в момента ни се случва. Колебаейки се между действителността и вълшебството пристъпваме към тази "физика на светлината", за да я вдишаме като въздух, да я изпием като вода, да я вкусим като храна... Да станем в крайна сметка и самите ние агрегати на светлината, нейни проводници и нейни лъчители. С други думи, да заприличаме на Галя Ушева – фотографа на светлината. (Митко Новков)
Автор:
Алтера
Публикация:
08.10.2007 г. 19:25
Етикети:
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4595-izlozhba-na-galina-usheva-v-art-tsentar-altera