Изложби

Васко Струмев в галерия-книжарница София Прес

Картини от един различен, по-красив свят

Васко Струмев в галерия-книжарница София Прес


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба
живопис „Следи по пясъка” на Васко Струмев

От 8 до 19 октомври 2007
в галерия-книжарница София Прес - ул. ”Славянска” 29


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Васко Струмев е роден през 1955 г. в град Ямбол, където завършва математическа гимназия с отличие.
През 1981 г. завършва Художествената академия в класа на Светлин Русев.

Живописец по душа и съдба, Васко Струмев преминава различни периоди в творческия си път – портрети, композиции, пейзажи, в които живописта, поезията и музиката се преплитат в една много фина материя, тихо и ненатрапчиво като плач от цигулка, като една много ранима душа, която се опитва да се скрие или да извика.

Преподавател по рисуване в Художествената академия през 1986-9 г., уредник в националната художествена галерия, в началото на 90-те Васко работи като живописец в Austrian Theater Union за най-големите театри и операта във Виена (national Opera, Folk Opera Academy Theater, Burgtheatre), а по-късно през 1993 г. в Канада се занимава с анимация в Network of animation, Ванкувър и Animania, Монреал.

Участвал е със свои творби в множество общи изложби в България и Австрия, има и шест самостоятелни изложби в София и Ямбол, в които представя както монументални маслени платна, композиции с исторически и битов сюжет, портрети в класически стил, пейзажи, така и свои склуптори.

До картините на художника посетителите често могат да прочетат и негови стихове, които допълват общото чувство, че се намират в един различен, по-красив свят.
 
В последните години, след завръщането си от Канада, Васко Струмев променя техниката и стила си на рисуване като преобладават малки акварели с абстрактен сюжет, зад който се крие болка и мечтание. Неангажиращи на пръв поглед със сложен сюжет, поетични и съзерцателни,  картините на художника съдържат онова недоизказано чувство, което ви води към дълбок драматизъм. Както в портретите, така и в пейзажите и композициите, Васко Струмев винаги е идеализирал – света, хората, живота.
Автор:
Минка Тюфекчиева
Публикация:
03.10.2007 г. 21:36
Посетено:
965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4573-vasko-strumev-v-galeriya-knizharnitsa-sofiya-pres