Изложби

Камен Стоянов. Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево!

Съвременното изкуство и темите на съвременната култура

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Васка Емануилова” - София и
Международно дружество „Елиас Канети” - Русе
представят

Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево! Проект на Камен Стоянов

• На 5 октомври 2007, от 19 ч. в Софийска градска художествена галерия ще се състои пърформанс на Камен Стоянов, който поставя началото на проекта „Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево!”.
 
В пространството на възстановената след 30 години първа изложба на СГХГ на адрес ул. „Ген. Гурко” 1 „Динамика в диалога” художникът ще покаже група от видеа, занимаващи се с проблемите за музея и културните репрезентации, с които той работи, емигрантството и формите на съвременен номадизъм, влиянието на Холивуд в практиките на всекидневето. В центъра е поставен проблемът за пътуването, отварянето на границите и при-съединяването като историческо събитие, което Камен Стоянов разглежда в частния му, човешки мащаб, заемайки позицията на документалист.

Пърформънсът се занимава преди всичко с осмисляне на изложбеното пространство от гледна точка на технологиите на представяне на съвременно изкуство, статуса на произведението на изкуството и позицията на самия художник в тези процеси.


◊ ЗА АВТОРА

Камен Стоянов е роден в Русе, България, 1977 г. Завършва Националната художествена академия в София, след което учи в Академията за изящни изкуства във Виена. Дипломира се през 2005 г. и към момента преподава като асистент на Йохана Кандъл в Университета за приложни изкуства във Виена.

Носител е на различни награди:
. Награда на Академията за изящни изкуства, Виена (2005);
. Награда за млад автор, Зона 1 на Панаир за съвременно изкуство, Виена (Viennafair 2007);
. Награда за визуални изкуства на Виена (2007).

Негови произведения има в колекциите със съвременно изкуство на Общината на Виена, Музея за модерно изкуство (MUMOK, Виена) и различни частни колекции.




◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево!” на Камен Стоянов се състои от три части:

• пърформанс в Софийска градска художествена галерия на 05.10.2007 г. от 19.00 часа
• изложба и акция по събиране на фотографии в Дом Канети, Русе (09.10.2007 г. – 01.11.2007 г.);
откриване: 09.10.2007 г. от 19.00 часа
• изложба в рамките на платформата за млади автори „Място за срещи” в галерия „Васка Емануилова”, филиал на СГХГ, София,
откриване: 08.11.2007 г. (08.11.2007 г. - 09.12.2007 г.) от 19.00 часа.

В началото на 2007 г. община Русе организира безплатно пътуване до Гюргево по случай присъединяването на България към Европейския съюз. Камен Стоянов заснема пътуването, превръщайки го във видеотворба със заглавие „Хайде към Гюргево!” („Let’s go to Giurgiu”), която стои в основата на настоящия проект. От включената си позиция на участник в събитието той разглежда историческия момент за България от гледна точка на обикновения човек. Този, който за първи път прекрачва границата на страната със свои лични очаквания и надежди. Така „голямото” политическо събитие е разгледано в частния му, човешки мащаб.

За да подчертае именно това, Камен Стоянов организира акция по събиране на лични фотографии на хора, участвали в организираното пътуване, които ще бъдат част от изложбата в Русе, а след това ще бъдат изложени в галерия „Васка Емануилова” в София.

Подобно преобръщане на мащаба на събитията представлява особен интерес за Камен Стоянов. Освен видеото „Хайде към Гюргево!” в проекта са включени още четири видеоработи на художника. Всяка една от тях се занимава с понякога странните, случайни и неочаквани практики от всекидневието, в които „големите” теми на съвременната култура имат различна перспектива.

Сред проблемите, които представляват интерес за автора са:
. съвременният музей и културните репрезентации, с които той работи, разгледани в динамиката на променящата се среда извън стените на музея „Roma Open Air Museum” („Музей на открито в Рим”), 2006;
. проблемът за емигрантството и формите на съвременен номадизъм между различни културни и политически контексти – „Move your Hands” („Движи си ръцете”), 2007;
. влиянието на Холивуд и образите, които той създава не само върху културата, но и от гледна точка на тяхното пазарно тиражиране и успех – „Don’t move your head, don’t move your hands, don’t move your lips, and you will succeed…”, („Не си движи главата, не си движи ръцете, не си движи устните и ще успееш ...”), 2006;
. статусът на самата творба, разширяване на представите за произведение на изкуството и технологиите на представяне на изкуство в съвременната култура – „Underground Butterflies” („Пеперуди под земята”), 2007.

Включването на видео творбите в рамките на проекта „Места, където светът се разпада: Хайде към Гюргево!” цели да подчертае особената позиция на документалист и изследовател, която самият художник заема в любопитството си към различни практики на всекидневието.

Всяка една от тези практики представлява особен момент на преобръщане и задълбочаване на актуални проблеми на съвременната култура и в частност съвременното изкуство. Всяка една от тях е особен вид художествен документ за място, където собствените ни, често конструирани на базата на клишета, представи, с пропукват като придобиват различна перспектива. Проектът поставя акцент върху мястото, топоса, локалното събитие, които придобиват все по-голяма важност в контекста на течащите процеси на глобализация.

• Инициатори на настоящото представяне на Камен Стоянов в България са галерия „Васка Емануилова”, София и Международно дружество „Елиас Канети”, Русе със сътрудничеството и подкрепата на Австрийското посолство в България, Фондация „Роберт Бош” и Софийска градска художествена галерия.

• Куратори:
. Владия Михайлова (куратор на галерия „Васка Емануилова”)
. Тимо Кьостер (мениджър във Фондация „Робърт Бош”).
Автор:
СГХГ
Публикация:
02.10.2007 г. 15:37
Посетено:
1095
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4558-kamen-stoyanov-mesta-kadeto-svetat-se-razpada-hayde-kam-gyurgevo