Изложби

Мария Пижова. Дървопластика

Първа самостоятелна изложба

Мария Пижова. Дървопластика
Мария Пижова. Стълбата


◊ СЪБИТИЕТО

Ателие–галерия „Арт Муза”
представя

Мария Пижова - изложба Дървопластика

04.10–20.10.2007

Откриване: 04.10.2007 от 18.00 ч. с авторски изпълнения на дърворезба


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Арт Муза” има афинитет към работа с нови, талантливи автори и удоволствието да ги открива и поощрява в техните оригинални творчески хрумвания.

Една от тях е Мария Пижова, която е млад, обещаващ и оригинален творец и сега представя първата си самостоятелна изложба. Тя е позната в публичното пространство от множеството си участия в различни художествени експозиции в столицата и в страната, и се доказа чрез интереса към нейното творчество при участието й в две общи изложби на галерия „Арт Муза”.

Мария Пижова умее да вдъхне живот на дървото и да му придаде ново духовно битие. Извежда от материала причудлива жива форма, която понякога е така близка до нас и лесно четима, а друг път борави с абстрактни понятия и философски формули. Под крехките ръце на Мария изникват ангели, виторози или охлюви. Длетото й дълбае образи и сцени от живота, преосмислени и изведени до художествени обобщения. Виждаме жената -  веднъж привлекателна и дръзка, друг път слаба и уязвима, трети път въплътена в образ на стълба към успеха.

Човешкият образ и неговите състояния и превъплъщения са любима тема на авторката. Особено интересен е „Двуличникът” с без гръб, а вместо него две лица.

Мария Пижова познава богатото българско художествено наследство в областта на дърворезбата и го ползва пълноценно, обновено и осъвременено. Нейните пана и композиции съчетават декоративни композиции с елементи от флората и фауната. Тя умело сътворява предмети с утилитарна функция, притежаващи изключителни художествени качества.

Своите творчески умения тя ще демонстрира на откриването на изложбата, когато ще изпълни в материал дърворезбено произведение.

Автор:
Николинка Климукова
Публикация:
01.10.2007 г. 17:15
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4555-mariya-pizhova-darvoplastika