Изложби

Галерия „Васка Емануилова” открива новия си сезон

Портрети, фотографии и документи на Васка Емануилова

◊ СЪБИТИЕТО

03 октомври – 04 ноември 2007
Откриване: 03.10.2007 г., сряда, 19.00ч.

“В търсене на история” е изложба с портрети, фотографии и документи на Васка Емануилова, която поставя началото на изложбената програма в едноименната галерия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В пространството на постоянната експозиция, подредена от проф. Светлин Русев при откриването на галерията през 2006 г., са изложени портрети на скулпторката от Стоян Венев, Ненко Балкански, Карл Йорданов, Александър Стаменов, Люба Паликарева, Светлин Русев и др., както и непоказвани досега фотографии от различни периоди на живота й. Самият портрет е видян като особен документ на времето, който свидетелства не само за разнообразие от авторски стилове, но и за темите и проблемите, които художниците намират за важни във времето, в което живеят.

Документалният материал създава вътрешни връзки между отделните етапи, интереси и изразни средства, през които скулпторката минава, като поставя акцент върху някои особености на творчеството й, сред които доминиращият интерес за работа с портрета през 30-те, социалните й убеждения, намиращи израз в скулптурните творби от 40-те и 50-те години, интересът й към голото тяло и в скулптурата, и в рисунката, композиционната близост при изграждане на социални, митологични и еротични фигури и т.н.

Проследяването на творческата биография на Васка Емануилова в портрети, фотографии, скулптори и рисунки дава представа за различни етапи от традицията на изкуството в България. Скулпторката започва кариерата си като член на Дружеството на Новите, а по-късно и на Независимите художници, които имат реформаторски за времето си идеи, участва в едни от първите изложби на жени-художнички, по-късно в повечето от изложбите на Съюза на българските художници и изложбите, които представят страната в чужбина. Стройната хронология на тези събития в настоящата изложба е търсена освен в биографичния разказ, и в детайлите – пространствата, в които работи, колегите-художници, атмосферата на разговори и общи срещи. Всичко това в не по-малка степен участва в изграждането на историческите събития и личното творческо търсене на определен естетически подход.

Да се търси историята в детайлите е провокативно, то цели да предизвика различни изследователски гледни точки, както и да даде начало на разнообразни инициативи по събиране, систематизиране и архивиране на документален материал, който да увеличи и допълни фонда с работи на скулпторката, завещан от нея на Софийска градска художествена галерия през 1985 г. Така историята на самата публична колекция на Васка Емануилова, която започва през 1984 г. с откриването на постоянната експозиция на ул. „6-ти септември” и преминава през необходимостта от намиране на ново пространство, продължава в търсене на време и контексти, на разкази, в които творчеството на скулпторката може да се опише. Това, от своя страна, би допринесло за формиране на представа за развитието на цял един период от историята на изкуството в България, който участва във формирането на традицията и наследството, с което ние се срещаме днес.

„В търсене на история” е изложба с отворен край както по отношение на изследователското любопитство, така и по отношение на самата история, която галерия „Васка Емануилова” ще продължи, включвайки като част от изложбената си политика и заниманията на млади автори, представяни в рамките на платформата „Място за срещи”.

 
• За повече информация
Владая Михаилова, куратор
галерия „Васка Емануилова”
бул. „Янко Сакъзов”, 15
Автор:
СГХГ
Публикация:
28.09.2007 г. 23:51
Посетено:
762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4534-galeriya-vaska-emanuilova-otkriva-noviya-si-sezon