Изложби

Ретроспективна юбилейна изложба на Емануела Цонева във Варна

Маслени картини, акварели, графики, рисунки, колажи и стъклописи

Ретроспективна юбилейна изложба на Емануела Цонева във Варна
Емануела Цонева. Тайнство


◊ СЪБИТИЕТО

Градска художествена галерия „Борис  Георгиев” - Варна представя

Ретроспективна юбилейна изложба на Емануела Цонева

Откриване на изложбата - 5.10.2007 г., от 18.30 часа 
в ГХГ „Борис Георгиев” - Варна
ул. „Любен Каравелов” № 1   
    
.
Пресконференция с художничката Е. Цонева - на 
4.10.2007 г. от 10.00 часа в зала 6-7 на ГХГ „Борис  Георгиев” - Варна.
                                             
          

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Ретроспективната юбилейна изложба на художничката  Емануела Петрова Цонева е сбор от около 55 творби в различни техники за 27 години активен творчески труд.

Включени са литографии от дипломната й работа във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, където през 1980 година завършва с отличие, специалност графика, при проф. М. Маринов, както и маслени картини, акварели, графики, рисунки и стъклописи от емблематични за нейното творчество изложби: ”Сътворението” - 1996 год., ”Раят в нас” - 2000 год., ”Африкански  приказки” - 2001 год., ”Стъкло и коприна” - 2002 год.

Заедно с по-ранните творби на Емануела - маслените платна ”Рай”, ”Ева”, „Царици на нощта”, стъклописите ”Денят”, ”Планета”, ”Хартиени лодки” и др., като идейни акценти са подредени колажи, в които са включени нейни графики „Сезони на любовта”, „Летни тераси”, „По пътя”, „Размисъл”, „Ритуал” и др.

Монументално звучащите 3-метрови трансперанти са част от блицизложбата „Африкански приказки”. Четири от тях са изпълнени в темперна техника. В другите два художничката продължава търсенията си върху големи по размер платна с маслени бои. „Стълба към морето” е в комбинация с инсталация мрежа, а диптихът „Там, където се раждат пеперудите” е в комбинация с пърформанс (пашкул, от който се раждат „пеперуди”, решено като балетен етюд).

Колажът силно присъства като техника в новите творби на Емануела Цонева. „Какво се случва с дърветата” (1 и 2) са изпълнени с ръчна хартия и екологични естествени материи. Цикълът „Сърцевина” е в смесената техника на монотипия и туш.

Изложбата е впечатляваща не само заради демонстрираните зрелост и артистизъм, а и заради възхитителната способност на авторкатa, да се съсредоточи в собствените творчески и човешки идеи, и да ги формулира като поезия, слово и образ.

Да си художник, за нея означава да осъзнаваш, че картините ти са едно красиво и хуманно послание. Все едно дали е изречено, написано или нарисувано.     


За повече информация за изложбата:
Тел. за контакти: 0888 856 100:
052/37 95 39 – Емануела Цонева
Автор:
Пламена Рачева
Публикация:
25.09.2007 г. 19:16
Посетено:
4167
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4523-retrospektivna-yubileyna-izlozhba-na-emanuela-tsoneva-vav-varna