Изложби

СГХГ открива новия сезон с юбилейна изложба и обновена сграда

Динамика в диалога - Първата изложба 30 години по-късно

◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
организира
пресконференция по повод 30 години от първата изложба в сградата на ул. Гурко 1.

Пресконференцията ще се състои на 27 септември 2007, четвъртък, от 11.00 часа, ул. Гурко 1, т. 9872181.

На пресконференцията ще бъде представена новата изложба „Динамика в диалога”, която възстановява духа на първата експозиция в галерията.

Ще бъде обърнато внимание и на обединените усилия на Столична община и спонсорите на СГХГ да превърнат галерията в красив и привлекателен архитектурен обект в центъра на столицата.

 
◊ ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА

Динамика в диалога
Първата изложба 30 години по-късно

септември 2007 – януари 2008
Откриване 27 септември 2007, четвъртък, 18.00 часа

Софийската градската художествена галерия е създадена през 1928 г. Десетилетия наред тя няма свое изложбена пространство. Получава го едва през 1973 г. на настоящия адрес на ул. Ген. Гурко 1. След период на преустройство и обособяване на изложбени зали и хранилища се открива и първата изложба през 1977 г.
По това време колекцията наброява 2 607 произведения, разпределени в три фонда – живопис, графика и скулптура. Тези творби и днес са основният стълб на музея. Изложбата от 1977 г. включва някои от най-представителните за историята на българското изкуство произведения от 20-те до 80-те години на 20. век. В продължение на няколко години тази експозиция единствено се обновява и допълва.

В чест на 30-годишния юбилей решихме да възстановим духа на първата изложба. Надяваме се този акт да предостави възможност за диалог на поколенията и за един пълноценен анализ на развитието на българското изкуството.
   
В изложбата са включени 160 живописни и скулптурни произведения на десетки български художници. Ще споменем само някои имена:

Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев, Сирак Скитник, Вера Недкова, Елена Карамихайлова, Иван Лазаров, Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Стоян Сотиров, Илия Петров, Лика Янко, Димитър Казаков, Найден Петков, Светлин Русев, Магда Абазова, Генко Генков, Георги Баев
и много други.

Дарители:
. Столична община,
. Девня Цимент,
. СИБАНК,
. СП Консулт,
. Паркинги и гаражи,
. Лаура кетъринг


Очакваме ви!
Автор:
СГХГ
Публикация:
24.09.2007 г. 23:22
Посетено:
881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4515-sghg-otkriva-noviya-sezon-s-yubileyna-izlozhba-i-obnovena-sgrada