Изложби

JUST ARRIVED в Галерия Сариев

Dutch Design - Нещо, за което ще говoрим

JUST ARRIVED в Галерия Сариев
Bertjan Pot, The Gathering 1 & 2


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев - Център за съвременна керамика, Пловдив, ул. Отец Паисий 40, България
представя
от 28 септември до 30 октомври 2007

Just arrived: Изложба на колекцията Center Pieces

В края на септември, в Нощта на музеите и галериите, Пловдив, за първи път в България ще бъдат представени емблематичните имена на холандския дизайн Инеке Ханс, Демакърсфан, Марсел Вандерс, Бертян Пот и Ришард Хътън с колекцията Center Pieces за Cor Unum, съвременна керамика.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Center Pieces са нещата, които стоят в центъра на масата, те са предметите, на които се възхищаваме, основните теми, за които се говори по време на красива вечеря. Обединени около тази концепция, Галерия Сариев и холандското NLStudio програмно поставят Just Arrived (Новопристигнали) като заглавие на българското представяне, за да започнат първия разговор за холандския дизайн с основните му теми.

Колекцията е “Limited Edition”, което подсилва нейния специален характер. Показана за първи път по време на седмицата на дизайна в Милано през април тази година, тя е посрещната с огромен интерес от ценителите. Това е третото й международно представяне след Милано и Ню Йорк.

Творбите от колекцията Center Pieces, които ще бъдат представени по време на изложбата от 28 септември до  30 октомври в Галерия Сариев:

Инеке Ханс, Sugar Candy Mountain (Сладка планина от шоколад)
Това е място на масата за сладки изкушения и шоколади. Въртяща се бонбониера, една планина върху масата, за която да се говори. Комбинация между черната керамика на Cor Unum и “изкуството на сладкаря”. Храна за мисълта в размери S/M/L. За “Деня на кралицата” - 30 април, холандската кралица Беатрикс получава тази Сладка планина от шоколад като подарък. 

Демакърсфан, Lucky Charm (Гривна за късмет)
Идеята им се ражда от сребърен чайник, който намират в един стар шкаф. На дръжката му има закачено сърце за щастие, точно като на гривна за късмет. Оттук произтича и въпросът: Могат ли бижута да заемат централното място на масата?

Lucky Charms са бижута за маса, с които си служим и които ни носят щастие. Можем да ги комбинираме по собствен вкус, в по-малка или по-дълга верига, да направим нещо свое и  различно.

Марсел Вандерс, FIOOLE BLACK / FIOOLE GOLD (Fioole черно / Fioole златно)
Името е инспирирано от Piet Fioole, съоснователя на Фондация “Ден Бос Град на Керамиката”. Една комбинация от традиционно стоящите на масата чаши и чинии, подредени по оригинален начин, ги прави едно красиво цяло, което заслужава да бъде в центъра на масата. То е красиво с простотата и изискаността на вкуса.

Bertjan Pot, The Gathering 1 & 2 (Събирането 1 & 2)
Чрез The Gathering Бертриан Пот се опитва да улови и представи една традиционна и полутрадиционна функция. Традиционно, в центъра на масата е случката. Чрез събирането на различни животни едно върху друго илюстрирам как една въображаема приказка започва да съществува. Полутрадиционната функция е, че някои от нещата на масата се използват за събиране на монети или място за ключовете ни. За това могат да използват и тези композиции от животинки – вграденият им магнит привлича метални обекти и притежателят им може да магнетизира към центъра на масата каквото пожелае.

Richard Hutten, My “Homage” designs I, II, III & IV (В знак на почит I, II, III & IV)
Четирите работи под това име са конструирани от отделни части на авторски дизайнерски предмети, направени за колекцията на Cor Unum. Интерпретирани са работи на дизайнерите Marc Newson, Ettore Sottsass, Jasper Morrison, Konstantin Grcic, Ross Lovegrove, Marcel Wanders, MVRDV и Ron Arad, които Хътън събира заедно в една нова концепция. “Това е израз на моето уважение и почит към тези дизайнери, както и въпросителна към тяхната автентичност и статут на звезди”, казва Хътън.


◊ АВТОРИТЕ

Инеке Ханс

Инеке Ханс е завършила Кралския колеж по изкуствата в Лондон през 1995 г. През 1998 г. основава собствено студио ИнекеХанс / Арнхем, Холандия, където с малък екип произвежда собствените си световноизвестни колекции, както и дизайнерските си проекти за интериор, мебели, продукти и събития.

Носителка на многобройни престижни международни награди за дизайн. Много от нейните работи са закупени и представени в музеите за съвременно изкуство и дизайн в Лондон, Ню Йорк, Амстердам, Ротердам. Париж, Стокхолм.

Демакърсфан

Братята близнаци Иерун и Июп Ферхуфен и Юдит де Храау са завършили Дизайн Академията, Aйнтховен през 2004 г. През 2005 г. основават Dutch Design House Demarkersvan (Създателите на...). Техните продукти – предизвикателни и красиви – печелят все по-голяма популярност: Lace Fence, Light Wind, Cinderella /Невъзможната маса/, Bloomstone, Lost and Found, FatBoy, Lucky Charm. Те се продават в MoMA Ню Йорк, Музея Boijmans Van Beuningen, Ротердам, Victoria and Albert Museum Лондон, Hugo Boss ORANGE SHOP, Kakitsubata Tokyo, Swarovski и на още много други места.

Марсел Вандерс

Марсел Вандерс е завършил Академията по изкуствата  Арнхем, 1988 г. Емблематичният му Knotted Chair, произведен през 1996 г. за Droog Design, поставя  началото на неговата известност. През 2000 г. съосновава Moooi, на която е и арт-директор.

Неговите работи са част от най-важните световни колекции и изложби като МоМА, Ню Йорк, МоМА Сан Франциско, Victoria and Albert Museum Лондон, the Stedelijk Museum Амстердам, Музей на декоративното изкуство, Стокхолм и много други.

Носител е на престижни международни награди за дизайн. Две поредни години, 2005 и 2006, печели наградата Дизайнер на годината на Elle Decoration International Design Awards.

Bertjan Pot

Бертян Пот е завършил Дизайн Академията Aйнтховен, 1998 г. През 1999 г. заедно с Даниел Уайт създава студио “Monkey Boys”. Придобива световна популярност с колекциитe си от столове и осветителни тела и получава много награди за нетрадиционните начини на използване на материали и производствени процеси - Materiaalfondsprijs 2003, Profielprijs 2004, Elle Deco Award 2005, “Best in Seating” за  Carbon chair, изработен заедно с Марсел Вандерс.

Негови работи са закупени от Victoria and Albert Museum, Лондон, Musuem Boijmans Van Beuningen, Ротердам, Stedelijk Museum Амстердам, FNAC (Национална арт колекция Франция).   

Richard Hutten

Ришард Хътън е завършил Дизайн Академията Aйнтховен, 1991 г. Същата година основава собствено студио. Считан е за един от най-успешните холандски дизайнери в момента. Ключова фигура в Droog Design. Създава собствени концепции 'No sign of design' и 'Table upon table'. Неговите работи са част от постоянните колекции на МоМА Ню Йорк, МоМА Сан Франциско, The Stedelijk Museum Амстердам, Vitra Museum Weil am Rhein и много други.

Притежател е на многобройни престижни международни награди за дизайн между, които Design Plus Frankfurt, 1996 и Golden Monkey award Tokyo, 2001.

Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
24.09.2007 г. 21:49
Посетено:
999
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4514-just-arrived-v-galeriya-sariev