Изложби

Изложба на Даниела Тодорова

Артистичният портрет на светлината

Изложба на Даниела Тодорова


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие “Николай Шмиргела” представя
изложбата “Слънчеви символи” на Даниела Тодорова

Официално откриване на 21.09.2007 г. (петък) от 18.30 ч.
в Център-ателие “Николай Шмиргела”,
ул. “Ген. Паренсов” № 30.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В деня преди есенното равноденствие в Център-ателие “Николай Шмиргела” ще бъде открита изложбата “Слънчеви символи” на Даниела Тодорова.

“Слънчеви символи” е част от проект на художничката, посветен на търсенето и изследването на връзките, кодирани в универсалните соларни символи. Експозицията се заражда като идея във Финландия, под влияние на културата и природата на северната страна.

“Слънчеви символи” е опит за „артистичен портрет” на светлината. Слънцето е видяно като символ на пречистването и обновяването, като носител на силата и мъдростта, на одухотвореността и доброто, на духовността във всичките й измерения.

Различните видове ръчно правени хартии и естествените материали, които художничката използва, развиват идеята й в един подчертано естетски ракурс. Така зрителят бива въвлечен в приключението да се докосне до светлина, отвъд материалността на света, в който живеем.

Пространството на скулптурното ателие на Шмиргела на свой ред дава възможност за приказно излъчване на цялата експозиция, като я превръща в малък духовен остров.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Даниела Тодорова е родена през 1963 г. От 1992 г. е член на Съюза на художниците. Нейното творчество е в сферата на рисунката, живописта, графиката и изкуството от хартия.

Работите й са специален духовен прочит на заобикалящата ни видима реалност, в опита си да ни разкрият нови, неподозирани измерения.

Нови търсения и концепции характеризират всички международни прояви, в които Даниела Тодорова е участвала.

Автор:
Лина Светославова
Публикация:
20.09.2007 г. 22:11
Етикети:
Посетено:
697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4500-izlozhba-na-daniela-todorova