Изложби

Две художествени изложби на Вяра Савова в Плевен

Мечта за красота на празника Вяра, Надежда и Любов

Две художествени изложби на Вяра Савова в Плевен
Вяра с едно от своите керамични лица. Тази скулптура художничката дари на читалището в с. Крушовица при откриването на изложбата си.


◊ СЪБИТИЕТО

. На 17.09.2007 в ХГ "Илия Бешков" в Плевен бе открита детска художествена изложба "20 години школа по керамика" към Центъра за работа с деца, с ръководител Вяра Савова.

Изложбата ще продължи до 28.09.2007.

. Същия ден в Общинска галерия в Плевен Вяра Савова откри и своя самостоятелна изложба - "Лица" - рисунка, живопис, пластика.

Изложбата ще продължи две седмици.


◊ ПОВЕЧЕ

Вяра е родена в село Стежерово, Плевенско, но израства в Крушовица - както тя самата твърди, това е мястото, което я вдъхновява за творчество. Завършила е Художественото училище в Троян, а след това - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Скулптура".

Школата по керамика, която ръководи от 1987 г., е източник на радост и вдъхновение, възможност за творческо израстване и приятелски кръг за много плевенски деца. Възпитаниците на школата са носители на многобройни награди от национални и международни конкурси.

"Лица" е третата самостоятелна изложба на художничката. Именно човешките лица, глинени или нарисувани, изразяват виждането на авторката за света, отразяват дълбоко преклонение пред духовната красота на човека. Преобладават женските и детските лица, силно впечатляващи с нежността, тъгата, съвършенството, замечтаността си.

Двете изложби в Плевен, свързани с името на Вяра Савова, открити случайно или не на празника Вяра, Надежда и Любов, са едно положително послание.
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
19.09.2007 г. 16:54
Етикети:
Посетено:
2525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4494-dve-hudozhestveni-izlozhbi-na-vyara-savova-v-pleven