Изложби

Нова изложба в Клек-арт

Хипнотична естетска гледка

◊ СЪБИТИЕТО

Проектът КЛЕК-АРТ на Институтa за съвременно изкуство – София
представя

Минук, рибката-живописец (1994-2005), видео на Стефан Николаев

Откриване на 14 септември 2007, петък, 21.00 часа,  София бул. Фр. Нансен, 3


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРА

Аквариумната златна рибка, плувайки, размесва цветен пигмент във водата, докато цветът не скрива самата нея. Работата на Стефан Николаев е хипнотична естетска гледка, в която всеки може да намери нещо за себе си – и философската простота на минималистичната живопис, и ироничните похвати на Флуксус, и отглас от дискусиите за природата на творчеството, всички споени от медията/видео.

Стефан Николаев (1970) живее в Париж, където завършва Висшето училище за изящни изкуства. В неговата биография се четат множество престижни прояви в различни страни. Сред последните му международни изяви е участието в тазгодишния Български национален павилион на 52-то Венецианско биенале. През 2004 година Стефан Николаев представи за първи път у нас самостоятелната си изложба “Балкантон” (Институт за съременно изкуство в Ата център).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Представянето на “Минук, рибката-живописец” в проекта КЛЕК-АРТ на Института за съвременно изкуство – София, е организирано в един и същи ден с откриването на “Престиж” – самостоятелна изложба на автора в новата софийска галерия ARC Projects.

Проектът КЛЕК-АРТ на Института за съвременно изкуство – София е особено изложбено пространство, намиращо се на “границата” на улицата – в софийско мазе. За модел е използван традиционният местен клек-shop, характерен свидетел на икономическия и политически преход. Както и при това пазаруването, изложбите в КЛЕК-АРТ-галерията изискват навеждане или приклякане, което символично може да се тълкува като знак за уважение и съучастие.

Задачата на проекта е да се превърне в постоянно присъстваща „точка” на съвременно изкуство в нашия град, с която да свикнем. КЛЕК-АРТ представя работи на международни художници, които максимално залагат на достъпната и отворена визуална комуникация.

За контакти: ica.sofia@yahoo.comiaraica@spnet.net, 0887510585, 0878190311


• Със съдействието на Еrste Bank Group и МОТТО
Автор: Яра Бубнова
12.09.2007 г. 21:28
Посетено: 686
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4458-nova-izlozhba-v-klek-art