Изложби

Флората и фауната на Сливенския край

Художествен пленер

◊ СЪБИТИЕТО

За шести пореден път община Сливен е домакин на художествен пленер, който тази година ще отрази богатата флора и фауна в този край.

Подчинен на определена тема всяка година, през отминалата 2006 г. форумът обедини усилията на художниците в изобразяване на богатото културно-историческо наследство тук и по-конкретно – на старинните къщи и красотите на сливенския Балкан.

Организираните досега художествени пленери се осъществяват под патронажа и чрез спомоществователството на семейство Йордан и Светлана Лечкови, които се грижат да бъдат предоставени ползотворни условия за работа на участващите художници. Те са проявили и сега своя критерий при покана на творците, повечето от които – утвърдени имена, вече са участвали в състоялите се творчески срещи, а други – като акад. Светлин Русев, гостуват за пръв път.

• Организатор и тази година на художествената проява, която ще се състои в продължение на десет дни на Сливенските минерални бани, е Дружеството на художниците в града и неговата председателка Даниела Ненчева.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПЛЕНЕРА

Чрез художественото претворяване на темата, върху платната ще оживеят интересни растителни и животински видове, ще се осъществи и обмен на идеи, опит и творчески техники. Сред участниците са дългогодишните приятели на Сливен, видните живописци Тома Трифоновски, Борис Желев, Христо Христов и др. Редом до тях ще се трудят млади талантливи художници като Биляна Бъчварова и Виктория Стоянова, които вече утвърждават творческите си индивидуалности. Ще завладеят с колорита си творбите на Ели Станчева и Божидар Хаджистоянов. Тук са утвърдената сценографка и художничка от Русе Виолета Радкова, както и директорът на пазарджишката художествена галерия Нейчо Дойчев. Чрез творбите си Бурхан Капсъзов ще защити достойно „сливенското присъствие” на пленера.

По традиция за празника на Сливен – Димитровден, платната, сътворени на творческата изява през настоящата година, ще бъдат видяни на организираната художествена изложба през октомври.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.09.2007 г. 23:54
Посетено:
477
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4446-florata-i-faunata-na-slivenskiya-kray