Изложби

Изложба живопис в галерия "Витра"

През септември 2007

Изложба живопис в галерия "Витра"
Куньо Китанов "Воденица"


◊ СЪБИТИЕТО

В галерия "Витра",
на ул. “Г. Скобелев” 88-90 можете да видите изложба живопис на варненския художник Куньо Китанов - пейзажи със стари български къщи, манастири и морски брегове.

След големия успех на проекта на арх. Станчо Веков “Изчезващите къщи/Хубавите къщи”, който продължава сега под надслов “Наследство в риск” на Аполония 2007, това е една изложба, с която бихме желали да подкрепим идеята за опазването на богатото ни българско архитектурно наследство.


◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Куньо Китанов
е един от най-известните девненски художници от близкото минало. Той поставя в центъра на своето изкуство морето, красотата на българската природа, изчезващите български къщи, които носят отпечатъка от традициите и характера на миналото.

В неговите пейзажи ще разпознаете неповторимите като архитектура къщи от еленския Балкан, от подбалканските ни градчета и родния край на художника Омуртаг, от Соколския манастир и др. При погледа към тях ще изпитате чувство на интимност, ще усетите в себе си простота, откровеност и привлекателност. Ще се любувате на къщите с надвесените им над улиците етажи, на чардаците и каменните им зидове, на плочниците и гърбавите мостчета, които прехвърлят тихите води на реките. Това са идилични български пейзажи с прекрасна природа, в която дърветата и  храстите, цветята, небето и водата са предадени с в една топла хармония на преливащи се багри.

Изпълнени в техниката на маслената живопис, картините на Куньо Китанов са в иконописен маниер - точна рисунка, отчетливо пресъздаваща всеки характерен детайл от натурата. Това за него е начин да се съхрани архитектурната и националната ни памет - чрез вглеждането в миналото.

Наивистични като стил, картините на Куньо Китанов носят в себе си любовта към българското, духа на традициите и възхищението пред красотата на българската природа. Особен акцент в изложбата са и три морски пейзажа, в които величието на природните стихии изпълва и завладява пространството им.
Автор:
Пламена Рачева
Публикация:
07.09.2007 г. 12:18
Посетено:
5673
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4429-izlozhba-zhivopis-v-galeriya-vitra