Изложби

Изложба "Долината на тракийските царе в Сливенско"

По случай големия празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбените зали на Регионалния исторически музей в града под Сините скали бяха тесни да поберат посетителите на уредената изложба с експонати от Траколожката експедиция за могилни проучвания „ТЕМП” в Сливенския край.

Екипът (с ръководител д-р Георги Китов и зам.- ръководителите на експедицията Диана Димитрова и Николай Сираков) в продължение на повече от два месеца изследва седем тракийски могили в селата Тополчане, Драгоданово, Калояново, Трапоклово и Горно Александрово и потвърди научната теза, че долината на тракийските царе достига до Сливенско.

Едноименната изложба ще бъде отворена за посетители три дни и е част от проявите по случай големия празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия в 1885 г.


◊ ПОВЕЧЕ

Събитието бе почетено от цялото ръководство на община Сливен. На откриването на изложбата присъстваха трима зам.-областни управители, спомоществователи, сред които Кирил Христосков, главен управител на фондация „Тракия” (основен спонсор), музейни работници от съседни на Сливен градове, научни работници от НБУ и проф. Ив. Маразов, много граждани.

То стана възможно благодарение на подкрепата от община Сливен и председателстваната от кмета Йордан Лечков фондация „Стоте войводи”, чрез усилията на екипа на РИМ – Сливен, финансовото съдействие на Първа инвестиционна банка и редица фирми, сред които „Нола - 7”, „Вифор” - Казанлък и др.

Директорът на Регионалния исторически музей – Сливен, Георги Кюпчуков, благодари на екипа, спомоществователите, институциите и особено на реставраторите, подготвили и консервирали в хода на проучванията най-ценните и представителни над 100 експоната, включени в изложбата (при общо намерени над 330 предмета по описа с инвентарни номера). Той предостави възможност на кмета на града Йордан Лечков – да открие експозицията.

Д-р Георги Китов благодари за създадените условия за плодотворна работа на екипа и напомни за необходимостта от разширяване на музейната площ с оглед на наличните и бъдещи находки от развитието на тракийската култура в Сливенско. Като особено ценни той открои трите сребърни ритона и особено този с двойната брадва, изразяващ царското могъщество.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експонатите са разположени в два раздела: „Керамика” и „Металопластика”. Сред първите вниманието привлича керамичен ритон с тяло на петел от средата на IV в. пр.Хр. (Танева могила, с. Калояново), керамични съдове от същия период, както и съдове от глина в това землище от I в. сл.Хр. Поразяват с формата, художествената украса и запазените багри (в керемидено върху черна основа) керамичните съдове тип „Лекане” - от първата четвърт на IV век, намерени в Далакова могила в с. Тополчане. Сродни по вида и въздействието си са намерените от същия период там керамични съдове тип „Лекане и лекит”, с червено-фигурна украса.

В богатата на находки от първата четвърт на IV в. пр.Хр. Далакова могила край с. Тополчане са намерени златни украси за конски амуниции; пак там и от посочения период - и златни фиали за пиене на вино. Всички присъстващи се застояваха дълго пред златната фиала – маска на тракийския владетел, намерена в могилата край с. Тополчане (първата четвърт на IV в. пр.Хр.) и пред царския пръстен-печат, златен, с надпис на гръцки език, от това време. Ценителите се възхитиха на уменията на тракийския майстор, създател на сребърния ритон – с предна част от тяло на кентавър (Далакова могила, с. Тополчане), както и на сребърната глава от това землище.

В Божкова могила край селото археолозите намериха впечатляващи с художествената си обработка средновековни накити, датирани от XII-XVI в. Посетителите видяха и стъклено шише от третата четвърт на I в. сл.Хр., открито край с. Калояново, както и стъклен съд и златни обеци, намерени в Лечкова могила край с. Тополчане (II-III  в. пр.Хр.). 

В предвидената през 2008 година изложба в Япония, Министерството на културата е изявило желание да включи повече от 15 ценни експоната от намерените в сливенския край. Археологическите находки от експедиция „ТЕМП” тук затвърждвават законната гордост на сливенци като наследници на земи с богата древна култура.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
05.09.2007 г. 23:22
Посетено:
877
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4428-izlozhba-dolinata-na-trakiyskite-tsare-v-slivensko