Изложби

Словата, които промениха света. Изложба в GreenCat Gallery

Френска литература, ръкописи и печатни произведения

◊ СЪБИТИЕТО

От
4 до 30 септември 2007

GreenCat Gallery и Френски културен институт в София представят
Изложбата От Анри IV до Наполеон Бонапарт
Словата, които промениха света
1597–1898
Френска литература, ръкописи и печатни произведения

Официално откриване - на 4 септември 2007 от 18.30 ч.
в изложбената зала на
GreenCat Gallery - ул. Върбица 6, София


• Изложбата е спонсорирана от:

. Посолство на Кралство Белгия
. Френски Институт
. Renault Nissan Bulgaria
. Stella Artois
. M.C. Triton Bulgaria
. TBO Bulgaria


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 4 септември до 30 септември GreenCat Gallery ще
представи първата дидактична експозиция в България,
посветена на Френската литература
и нейното влияние върху Европа и света.

Посетителите не само ще разгледат творбите, но същевременно ще имат възможност и да докоснат, прочетат или просто прелистят страниците на редки и ценни стари издания.

Експозицията покрива периода от управлението на Крал Анри IV до пробуждането на една нация с “Векът на светлината”, Френската революция и нейните плодове, император Наполеон Бонапарт, както и Виктор Юго или Емил Зола.

Оригиналната изложба ще представи също на вниманието на посетителите Френски ръкописи от XVI, XVII и XVIII век - интересни източници на информация за времето и същевременно съкровища на калиграфията.

Пътешествието през времената и словото започва от Анри IV, изхожда от религиозните войни на XVI век и първата поява на критическа и сатирична литература (Рабле), минава през първия от великите световни писатели-документалисти и есеисти Мишел дьо Монтен, и революцията на театралната драматургия с Молиер, както и Вюлсон дьо ла Коломбиер, който възхвалява “Великите люде на Франция” от ерата на Луи XIII.

XVII век променя напълно света на словата, политиката или изкуствата; няколко ръкописа спомагат за представянето на този век, подсилено от първо и второ издание на Волтер, Русо и Мармонтел, които също ще бъдат изложени.

Личностите, подготвили Френската революция са представени наравно с тези, които я преживяват (Шевалие Шарл Жозеф дьо Мейер, Стаята на Феите – първо издание, 1789), или ръкописи на хора от онова време, живеещи в един променящ се свят.

Значимостта на тези творби добива своята пълнота през XIX век, ерата на император Наполеон Бонапарт, Реставрацията, Втората Република, времена на открит протест и войни, обрисувани от Виктор Юго (“Историята на едно престъпление”, второ издание, 1856) и малко по-късно, от Емил Зола (“Труд” / “L’oeuvre”, първо издание, 1898). Но това са също и времена на реставрация на монархията, пропаганда от страна на духовенството (“Животът на Дофина, Баща на Луи XVI”, Imprimerie Ecclesiastique de Beauce-Rusand, 1826, първо издание), както и началото на романтизма, представен в експозицията с Александър Дюма, “Двадесет години по-късно”, второ издание, 1856, заедно с трите тома на “Мемоарите на д’Артанян”, неизвестно издание, съдържащо истинската история на д’Артанян, написана от самия него и върху която Дюма вероятно се базира при написването на своя прочут епос.

В същото време, експозицията има за цел да постави всички тези писания обратно в техния оригинален контекст, като представя, подобно на червена нишка, свързваща всички елементи на изложбата, социалната реалност на една променяща се нация, еволюцията на Франция през периодите на различно управление - от Монархия до Република, от Република до Империя и обратно.

На показ ще бъдат изложени творби, отнасящи се към различни житейски сфери, оригинални закони от кралете на Франция, Републиката или Наполеон Бонапарт, някои от тях – вдъхновили велики писатели, а други – появили се като резултат от техните писания.

Експозицията съвпада с отбелязването на 50-годишнината от подписването на Римския договор, като спомен за това, че изкуството и литературата оказват толкова огромно влияние върху френското общество, че довеждат до създаването на първия император на Франция.

И макар че неговата мечта да обедини Европа под френска администрация бива унищожена при Ватерло, при все това, само на 15 км от последното му бойно поле, днес стои Европейската комисия - като символ на Европейския съюз, и накрая да ни припомни, макар с известна ирония, че именно възгледите на Наполеон в крайна сметка надделяват над тези на Лорд Нелсън.

Курт Хаубрехтс
GreenCat Gallery
Автор:
GreenCat Gallery
Публикация:
02.09.2007 г. 22:52
Посетено:
840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4417-slovata-koito-promeniha-sveta-izlozhba-v-greencat-gallery