Изложби

Даниела Костова. "Преговори" и "Тяло без органи"

Идентичността в условията на глобално живеене

◊ СЪБИТИЕТО

Презентация на последните проекти на Даниела Костова – „Преговори“ (2006, видео) и „Тяло без органи“ (2006, документален филм и инсталация).

3 август 2007, петък, от 19.30
AiR.Space, ул. "Бенковски" 27, вх. Б, ап. 17
(вход от ул. "Екзарх Йосиф");


◊ ПРОЕКТИТЕ

"Преговори" (Negotiations) е видео, резултат от пърформанс, реализиран в рамките на международната изложба „Граници“ (Boundaries), представена в MAN Museum, Нуоро, Италия 2006, с куратори Роберто Пинто и Кристиана Колу.

Съвместно с Оливия Робинсън (САЩ) Даниела разработва система, която изследва възможността за диалог между различни културни и социални групи. Работата е коментар на това какво е видимо и какво не в действителността, която ни заобикаля. Дали това, което виждаме, е това, което виждаме? Как се възприема и третира другостта? Как общуваме и се разбираме в ежедневието с хора, различни от нас? Как това се усложнява от механизмите на властта?

„Преговори“ предлага възможност за бягство в режима на постоянен контрол и се позовава на теории като тази за невидимия имигрант и двойното съзнание.

Системата ще бъде представена през този месец в рамките на Siggraph Unravel, Сан Диего, Калифорния, 2007 http://www.siggraph.org/s2007. Предишна версия на проекта е представяна на конференция Wearable Futures, SCAN, Нюпорт, Великобритания, 2005.

"Тяло без органи. Български бар" (Body without Organs. Bulgarian Bar), 2005-06 е документален филм, занимаващ се с идеята за хибридизация на идентичността в условията на глобално живеене. И по специално живеенето в мултикултурния контекст на Ню Йорк. Обект на изследване е българската култура в най-широкия й смисъл и как тя се променя и представя извън границите на държавата през последните две десетилетия.

„Тяло без органи. Български бар“ представя модел на живеене в мултикултурен и глобален свят, където не е задължително опазването на границите, националните устои и традиции. Напротив, позволено е свободното (макар и утопично) преминаване на граници и езикови бариери (чрез музиката и танца). Там може да се види създаването на едно временно общество (чрез празнуването) и силата му (заради времеността).

Участници във филма са Eugene Hutz от нашумялата джипси-пънк група Gogol Bordello и турбо диджея от Българския бар в Ню Йорк Сити Жоро-Боро.

През май 2007 „Тяло без органи“ е показана като инсталация, специално конструирана за пространството на галерия Assab One, Милано. Проектът е реализиран в сътрудничество с Isola Art Center и е куриран от Катя Ангелова.


◊ ЗА АВТОРКАТА

Даниела Костова е български артист, живее и работи в САЩ. Проектите й се занимават с теми като география и културна репрезентация, създаване и преминаване на социокултурни граници, проблеми на общуването. Основават се на изследвания в областта на критическата теория, културологията, антропологията и културната география. В работата си Даниела използва видео инсталация, пърформанс и документален филм.

Нейни проекти са представяни в MAN Museum, Нуоро, Италия (2006), Gallerie d’Arte Moderna e Contemporanea, Ферара, Италия (2006), CEC ArtsLink, Ню Йорк, (2006), Kunsthalle Wien, Виена (2005), Centre d’art Contemporain,
Женева (2004), Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Торино (2004), Kunsthalle Fridericianum, Касел (2003).

От 2000 до 2003 г. Даниела е директор и куратор на галерия Ирида, София, където създава международна програма за представяне на младо съвременно изкуство от Балканите.

През 2000 получава Международна награда за изкуство Онуфри в Тирана, Албания. През 2002 е избрана за резидент по програмата ArtsLink Residency Program, с престой в CIA, Кливланд, Охайо. По-късно, през 2003, получава стипендия от RPI, Ренселиър, Ню Йорк.

Понастоящем Даниела преподава в Rensselaer Polytechnic Institute и води ателиета в Sanctuary for Independent Media и The Art Center of the Capital Region, Трой, Ню Йорк.

Завършила е магистратура в програмата за електронни изкуства на Rensselaer Polytechnic Institute, Трой, Ню Йорк (2005) и Национална художествена академия, София (1998).
Автор:
31.07.2007 г. 23:22
Посетено: 391
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4352-daniela-kostova-pregovori-i-tyalo-bez-organi