Изложби

Изложба "Испански майстори" в Националната галерия за чуждестранно изкуство

Творби на Франциско Гоя, Пабло Пикасо, Салвадор Дали...

◊ СЪБИТИЕТО

На 31 юли 2007 г. (вторник) в 18.00 ч.
в Националната галерия за чуждестранно изкуство
ще бъде открита
изложба  „Испански майстори" (2007)
, подбрана от фондовете на галерията.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Творби на изтъкнати творци на школата като Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Хосе Кабайеро, Лусио Муньос, Амадео Габино са представени със значителен брой графични листове, в повечето случаи декоративно-монументални като въздействие.

Към тази доминираща част от експозицията се прибавят и творбите на всеизвестните майстори Пабло Пикасо, Хуан Миро, както и една рисунка на поета Федерико Гарсия Лорка от годините на младостта му.

Обхватното представяне на великия Франсиско Гоя като гравьор, с листове от сериите „Капричос”, „Тавромахия”, „Диспаратес” отвежда към дълбоките корени на испанския художествен гений.

Зрителите ще имат възможност за среща не само с известни, безспорни личности в графиката на Испания, но и с голямото разнообразие на насоки в изкуството на 20-ти век.
        
Живописните творби в изложбата са относително малко, но те допълват и разнообразяват графичния облик на експозицията. Цветността и майсторството при някои автори-графици са подкрепени с техни маслени платна. Художничката Амалия Авиа например е представена с две големи картини, които са характерни за нея и като живописец, и като график. Художникът Лусио Муньос присъства с платното „Синя дуня” и две цветни гравюри в смесена техника – офорт, преге. Знаковата изчистеност и силата на цвета в единствения показан лист на Хуан Миро, творбите на такава почти митологична фигура като Салвадор Дали, загадъчната реалност в майсторските офорти на Хосе Ернандес онагледяват разкрепостяването в изобразителните похвати и развитието на образно-пространствените идеи през миналия век.
        
В изложбата „Испански майстори
” (2007) организаторите са се стремили в чистотата на експозиционното пространство да постигнат естетическо равновесие между малкото на брой шедьоври и множеството разнообразни търсения в изкуството на изминалия век.
Автор:
MK
Публикация:
27.07.2007 г. 15:52
Посетено:
628
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4341-izlozhba-ispanski-maystori-v-natsionalnata-galeriya-za-chuzhdestranno-izkustvo