Изложби

Джаз изложба на Димитър Трайчев

В навечерието на ХVІ джаз фестивал „Варненско лято”

Джаз изложба на Димитър Трайчев


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба ORTHOJAZZIA на Димитър Трайчев

Варна, Галерия 8
откриване 27 юли 2007 18 ч.

В навечерието на ХVІ издание на популярния варненски джаз фестивал „Варненско лято” една изложба среща идеите на Димитър Трайчев за визията на фестивала с неговите лични приключения по пътищата на България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Варненският художник и график дизайнер
Димитър Трайчев е известен като ентусиазиран поддръжник на фестивала и като автор на фестивалните постери. Сега в една ретроспекция в галерията на Борис Стателов се експонирани 10 от постерите, в които студиото за график дизайн СТАЛКЕР реализира графичната концепция на серията от образи на морски животни киборги.

Историята по думите на Трайчев започва така:
„В края на 1994 г. на хоризонта се появи „Островът”. Това е първият генериран образ за джаз фестивала от 1995 г. Това е римейк на една моя ранна творба живопис от началото на 80-те, когато все още се занимавах с фигуративно изкуство. Тогава бяхме млади и щастливи, имахме мечти и се обичахме. Изображението е квадрат, разделен на две по вертикала и зрителят вижда и подводната част на лагуната, и приближаващият се остров мечта. В бурните времена на 90-те настроенията бяха диаметрално противоположни. Към тази картинка подхождах вече с подозрение и ирония. Затова се появи един прицел – на неизвестна подводница. Островът се виждаше вече в монохромния дисплей на перископа на подводница. Опитвах се да пресъздам страха от сблъсъка с неизвестното – с минималистични  средства. Като показахме „Островът” – обекта, логично беше да покажем и субекта – подводницата. Така през 1996 г. се появи концепцията за морфинга между морските видове и морските технологии. Първо реализирахме кефала подводница (1997 г.), следваше гларусът хидроплан (1998 г.), после ракът робот (1999 г.), медузата парашут (2001 г.), скатът стелт (2002 г.), морската звезда батискаф (2003 г.). През 2004 г. отново изплувахме на повърхността с един делфин глисер, сега се потапяме с образа на октопод. Тези прости векторни изображения визуализират моето дълбоко уважение към морето и хората, които си изкарват хляба в него.»


◊ ИЗЛОЖБАТА

ORTHOJAZZIA продължава и цикъла от образи на световни музиканти MY JAZZ ICONS, върху който художникът работи от няколко години. Най-новите имена в него са Джордж Бенсън, Ал Жеро и Куинси Джоунс.

В Галерия 8 има и парчета лична история, заснети буквално дни преди откриването на изложбата.  Те документират новата страст на Димитър Трайчев и Мария Зафиркова – селския туризъм. И точно в тях се крие ключът към името на колекцията. Едно падане на Трайчев по време на поход, предизвиква ОРТОпедични последици, но не му попречва да реализира изложбата.

Надяваме се няма да му попречи да се появи и на откриването в петък  вечер с бинтована ръка.


Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
26.07.2007 г. 18:25
Посетено:
2045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4334-dzhaz-izlozhba-na-dimitar-traychev