Изложби

Градини. Изложба на Марина Русева

Галерия Навиларт, 2007

Градини. Изложба на Марина Русева
Олеандри от остров Углян, Хърватска


◊ СЪБИТИЕТО

Марина Варенцова-Русева показва любимите си градини

Изложба в Галерия „Навиларт”, улица „Дръзки” № 9
24 юли – 24 август 2007

Откриване – 24 юли, 18.30 часа

. Художничката ще е на разположение на журналисти утре, 24 юли от 13 часа в галерия „Навиларт”


◊ ИЗЛОЖБАТА

На
градината - последната любима тема на художничката Марина Варенцова–Русева, е посветена новата й самостоятелна изложба, която се открива на 24 юли в галерия „Навиларт”.

Изложбата включва повече от 20 живописни платна, рисувани през последните две години. Най-старата работа е от 2005 г., когато Марина Русева започва да рисува повече цветя, подтикната от артистичния стремеж да постигне естествената непринуденост, която съществува в природата.

Започнах от цветята на нашата вила. От натюрморти постепенно преминах на пейзажи и сюжетни композиции, представящи различни градини. В последно време особено ме впечатлиха градините на хърватските острови. Там край морето няма такова масирано строителство, както в България, природата е истинска, а по улиците навсякъде има кактуси. Темата „градини” все повече ми харесва и смятам да продължа да рисувам в тази насока, казва художничката.

В изложбата могат да се видят градински интериори от къщи във Варна (сред които е и вилата на художничката), Балчик и хърватски острови. В началото на юни Марина и съпругът й, художникът Николай Русев, участваха в международен пленер в Хърватска, за където имат нова покана за есента.

Сред другите им по-важни съвместни изяви са участието през юни в международния пленер „Европейски хоризонти” в Балчик и в българо-руския пленер в рамките на общинската инициатива „Слово/образ”.

В момента картини и на двамата художници участва в изложба в град Мейрюи, област Лангдок-Русийон, Франция.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Марина Варенцова-Русева е  родена през 1971 г. в Санкт Петербург. Завършила е Художествена гимназия в Новгород, а през 1995 г. живопис във Висшия педагогически институт „А. Херцен” в Санкт Петербург. Във Варна живее от 1995 г.

Има редица самостоятелни и съвместни изложби с Николай Русев в различни галерии във Варна, Пловдив, София, Добрич, две изложби в галерия Alchemy в Лондон (1998 г. и 1999 г.) и една изложба в галерия Agora в САЩ (1999). Заедно с Николай Русев участва с мултимедия и рисуване на живо в няколко концерта на арт формация „Лот Лориен” и Теодосий Спасов.

Художничката работи в областта на живописта, рисунката, акварела.          

Автор:
Елена Владова
Публикация:
23.07.2007 г. 22:19
Етикети:
Посетено:
1208
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4323-gradini-izlozhba-na-marina-ruseva