Изложби

"Плъхове" в галерия Клек-арт

Ново изложбено пространство

"Плъхове" в галерия Клек-арт


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София
представя

КЛЕК-АРТ
с работата на Петър Коглер „Плъхове” (2006)

Откриване: 25 юли 2007, сряда, 21.00 часа,
ул. "Фр. Нансен", 3


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът Клек-арт на Института за съвременно изкуство - София, е ново, особено изложбено пространство, което се намира на границата между улица и сграда – в едно софийско мазе. За модел е използван традиционният софийски клек-shop, характерен свидетел на икономическия и политически преход. Както и при това пазаруване, изложбите в Клек-арт изискват навеждане или приклякване, което символично може да се тълкува като знак за уважение и съучастие.

Задачата на проекта е да бъде постоянно присъстваща „точка” на съвременно изкуство в нашия град, с която се надяваме да свикнем. Клек-арт ще представя работи на български и чужди художници, които максимално залагат на достъпна, отворена визуална комуникация.


◊ ЗА АВТОРА

Петер Коглер (р. 1959) е сред най-успелите австрийски художници. Сред многото му участия във важни международни изложби са: Венецианско биенале (1995) и documenta в Касел (1992; 1997). Той е познат на българската публика от 1999 г. с неговата специално направена работа за изложбата „Място - интерес” в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

„Плъхове” от 2006 г. е сложна компютърна анимация, базирана върху документално заснемане на бял лабораторен плъх. Видеоработата (3.35 мин., loop) е характерна за интереса на художника към преодоляване на границите между природно и изкуствено, за неговите изследвания на взаимоотношенията между пространството и движението.


• Със съдействието на Еrste Bank Group и МОТТО
Автор:
СГХГ
Публикация:
23.07.2007 г. 13:04
Етикети:
Посетено:
744
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4321-plahove-v-galeriya-klek-art