Изложби

Национална изложба "Скулптура"

35 години "Шипка" 6

Национална изложба "Скулптура"


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 юли 2007 г., в Националния изложбен център за съвременно изкуство „Шипка” 6 се откриха Националната изложба „Скулптура” и Приложната изложба „Без граници”, посветени на 35–годишнината от откриването на галерията.


◊ ПОВЕЧЕ

Националната изложба „Скулптура” е традиционна и ежегодна. Тази година в нея са представени 84 творби на 62 автори от различни възрасти, които представят разнопосочни тенденции в развитието на съвременната българска скулптура. Скулптурите са изработени от дърво, камък, бронз, гипс и нетрадиционни материали. Изложбата не е подчинена на определена тема. По традиция, всяка година изложбата представя автори с кръгли годишнини, които са и своеобразни „Почетни участници”.

Тази година това е скулпторът Владимир Гиновски, който чества своята 80-годишнина.Той е автор на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека в София. Авторът участва в изложбата с творбите си: „Портрет на Борис Ангелушев” и „Мировата майка”.

За втора година проф. Богомил Николов прави изложбата още по-специална, реализирайки в нейните рамки своя кураторски проект ”Неметални медални обекти” – медали и плакети на 25 автора от различни възрасти, някои от които – студенти от Националната художествена академия.

Изложбата ще продължи до 30 юли 2007.
Автор:
Публикация:
19.07.2007 г. 12:22
Посетено:
1788
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/4311-natsionalna-izlozhba-skulptura